Megvariáltam...

2014-02-02

sponsored links


...a sajttorta témát. Két hete csináltam egy klasszikus New York cheesecake-et. Pökhendi kis világpolgár ez a sütemények világában, elegáns, laza, divatos, könnyed és isteni finom. A ropogós, morzsás talp a selymes-tejszínes-citromos sajtkrémmel, de gondolom ezt már egészen sokan kóstoltátok, én eddig kihagytam valamiért. 
Azt viszont, hogy mi számít klasszikusnak, azt bízzuk New Yorkra, kábé annyira lehet eredeti az általam elkészített recept, mint az a 10-20 darab eredeti lecsórecept, amire eddig szert tettem innen-onnan :) Mindenki az igazit ismeri és mindenki másképp :) Ezért úgy döntöttem, hogy nem ragaszkodom mereven a leíráshoz, hanem kicsit csavarok rajta. Nem sokat, csak éppenhogy annyit, hogy kicsit gyümölcsösebb, savanykásabb ízvilága legyen. 
Azt már az elõzõ receptnél is megtanultam, hogy a keksz alapanyag az egyik titok. Nem lehet hozzá háztartási kekszet használni (találtam ilyen receptet a neten...), nem lehet Gyõri Édest, ehhez a jó minõségû zabkeksz az igazi. Az Aldiban vannak erre remek alternatívák. 
Az "eredetibe" töménytelen mennyiségben toltam a Philadelphia krémsajtot, de az most nem volt itthon. És én állati lusta lettem volna csak emiatt kimozdulni itthonról. Ónosesõ, szottyosidõ, jégvakarás, fázás, pfujjjj. Az ajtót csak annyi idõre nyitottam ki, míg kiengedtem a vendégeimet :) 
(Elég hülyén hangozhat, hogy a torta valóban csak a vendégek távozása után készült el, de tényleg így van. Õk muffint ettek és ez majd egy másik poszt témája lesz, mert az évszázad muffinját sikerült véletlenül elkészítenem, soha még ilyen állagú, ilyen méretû, bazimagasra emelkedõ, pillekönnyû csodát nem csináltam). 
Mivel tehát pontosan ez a siralom idõ késztetett arra, hogy ma is kreáljak valami illatosat-meleghangulatút, elképzelhetetlen volt, hogy a hozzávalókért kitegyem a lábam. Volt itthon mascarpone és túró, azt csavarintottam bele, gyümölcsnek pedig körtét választottam hozzá.


26 cm átmérõjû tortaformát használtam, de utólag azt mondom, hogy a 18 cm-esben szebben mutatott volna, mert a sajtkrémes rész abban duplaakkora lenne, mint a kekszalap. Abban az esetben viszont kevesebb keksszel készíteném, mert ez akkor jó, ha az alap szép vékonyka.


Hozzávalók egy 12 szeletes tortához:

250g zabkeksz ledarálva
8 dkg teavaj 
2-3 ek. darált dió

Ezt össze gyúrom és a kapcsos tortaforma aljába nyomkodom, szép egyenletesen. A darált dió simán kimaradhat, de én beleszórtam mert pont ennyi volt még a zacsiban, nem akartam pakolászni. 150 fokos sütõben 15 percig elõsütöm. 

4 tojás szétválasztva
15 dkg barnacukor
12,5 dkg szobahõmérsékletû vaj
250g mascarpone krémsajt
250g túró (bevallom talán ricottával jobb lett volna)
3-4 ek. házi körtelekvár (gyanítom, hogy bármilyen lekvárral isteni, de a tökéletesség jegyében én összhangba hoztam a tetejére kerülõ gyümölccsel)
1 biocitrom leve és reszelt héja
2 körte legyezõsre szeletelve
kevés barnacukor a szóráshoz

A tojásokat szétválasztom. A vajat habosra keverem a cukorral és egyenként hozzáadom folyamatos keverés mellett a sárgákat. Aztán mehet a citrom reszelt héja, a krémsajt, a túró, a körtelekvár, a citrom leve és végül a keményre felvert tojásfehérje.
A tetejére szépen rárakosgattam a körteszeleteket, megszórtam barnacukorral és 175 fokra elõmelegített sütõben 60 percig sütöttem.

Nem tudtuk kivárni, hogy kihûljön, tehát mi langyosan ettük az elsõ etapot, kevés felvert tejszínhabbal és cukrozott áfonyával a tetején.

Este viszont, amikor újra megkóstoltam, akkor már teljesen kihûlt és összehasonlíthatatlanul finomabb volt.






Folytats a blogon ... lightwalkbydorka.blogspot.com/2014/02...

sponsored links

Keres?s