Meggysajt

2013-06-28

sponsored links

Két kg érett, de kemény sötétpiros meggyet kimagozunk, zománcos lábosba tesszük, amit egy másik vízzel telt edénybe állítunk. A vízfürdõbe a meggyet egészen puhára fõzzük, majd szitán áttörjük. Minden kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot és néhány szem hámozott mandulát teszünk, és ezzel -vízfürdõben- addig fõzzük, amíg a kanáltól elválik, illetve megbõrösödik. Kivizezett apró formákba vagy lapostányérra öntjük, ha megdermedt kiborítjuk, majd szellõs helyen szárítjuk. Néhány nap múlva papírdobozba rakjuk és hûvös helyen tároljuk.

Megláttam a receptet, na ezt ki kell próbálni. Mikor megláttam 80 dkg cukor, dobtam egy hátast, de oké, legyen, valamitõl el kell állnia, max. napi kis szelet lesz az adag. Vízfürdõ, ez is oké-ahogy a csokit olvasszuk.

Kimagoztam a meggyet, kerestem két egybe illõ lábost, elkezdtem fõzni, kb. 1 óra múlva még langyosnak sem nevezhettem volna a meggyet. Rendben, ha így folytatjuk elmegy a palack gáz egy kis extra szénhidráttal dúsított nasira. Elkezdtem rendesen fõzni. Puhára fõztem, de nem törtem át hanem, passzírozón kezdtem áttörni. Látom ez csak lé, hús alig van benne. Átraktam turmixba összetörtem, nagyon híg lett beleraktam a cukrot. Annyira híg volt, hogy keverhetni sem kellett, nem égett le. Pár óra elteltével kezdett besûrûsödni. Ez az órákat állok a gáz felett szitu a semmiért. Kistányér próba, bõrösödik, de nem az igazi. Mikor már úgy gondoltam jó, kiöblítettem a formákat, bele a sajtnak valót. Gondoltam is, milyen jópofa lesz a húsvéti sütiformákban megszárad, eszünk meggytojást vagy meggylepkét. Hûvös helyre raktam, azóta küzdünk egymással.


Valahogy mélyen, éreztem, ez most nem fog sikerülni. Egyszer csináltam már birsalmasajtot, az megpenészedett mert nem száradt túl gyorsan. Utána akkor csináltam, mikor már fûtöttünk és szépen kiszáradt a radiátoron. A képeken látszik a jelenlegi helyzet. A figurák mintha mennének össze kicsit, de a muffin formákat már sütõbe raktam, szárítottam 50 fokon órákat, gondoltam nem ér ennyit az egész. Most a párkányon várják sorsukat, vagy kiszáradnak vagy megpenészednek, bár a nem csekély mennyiségû cukor, úgy néz ki  kifejti hatását. Már porosak, és mintha inkább olvadnának.

Gondolkozom, neki állok még egyszer. Vagy berakok a fagyóba egy kiló meggyet kimagozva hogy télen kipróbáljam megújult erõvel.

Nem fogom feladni! (Talán egyszer sikerül!)

2013.11.19. Meggysajt azóta sem készült el, mikor már begyújtottunk, a kandallón felmelegítettem, összeöntöttem, és oda adtam Anyukámnak, csináljon vele amit akart.


Folytats a blogon ... bodzamania.blogspot.com/2013/06/meggy...

sponsored links

Keres?s