Meggylekvár három felvonásban

2013-06-28

sponsored links

Palacsintát sütöttem! Alap a kakaós, lekváros. Kakaót nem tartok itthon, ezt most nem fejteném ki hogy miért, de nem romlana meg az biztos. Lekvár van rengeteg sárgabarackból, nem is nagyon esszük, mindig elajándékozom. Meggy szezon lévén, kitaláltam idén meggylekvárt készítek. Párom kijelentette neki darabos kell. Oké, nekem meg nem. Én, aki vagyok olyan lüke, még meg is csinálom.


Kimagoztam a meggyet, mostanra meggyundorom lett, de szorgalmasan folytatom. Meggyet lecukroztam, minden kiló meggyre 40 dkg-ot számoltam. A recept többet írt de utána cukrozni lehet, kivenni belõle nem. Szerintem így is nagyon édes lett. Másnapra levet engedett. Lábasban felforraltam, a levet lemertem üvegekbe töltöttem, tetejére szalicilt raktam, fólia, gumi, száraz dunszt. Elvileg forralni sem kellett volna, csak üvegekbe tölteni és mehet a spejzba.
Ezután a felét leturmixoltam, ezt én szerettem volna. Fõztem, ami érdekesen alakult. Ahogy elkezdett forrni? ház az nem kifejezés, ha nem kevertem fröccsent minden fele. Ha kezemre fröccsent azonnal hólyag keletkezett rajta. Maradt a folyamatos kevergetés, mikor a nekem megfelelõ állagú lett, elzártam, üvegekbe töltöttem, tetejére most már Nátrium-benzoátot raktam, cellofán, gumi, száraz dunszt.
A másik felét darabosra hagytam, ez felett is lehetett állni egy ideig, míg kellõen szétfõtt, utána besûrûsödött. Került még bele maradék meggyszörp a hûtõbõl, meggysajt amit üvegtálba raktam, mondván nem hagyom kárba veszni, legalább két tányér ne kerüljön a kukába. Ezt is üvegekbe töltöttem, na-benzoát, fólia, gumi, száraz dunszt.
Mi a harmadik?
Hagytam még lekvárt a lábosban. Olvastam, apróra vágott chilivel megbolondított változatot. Gondoltam ezt kipróbálom, mivel nálunk a hûtõben mindig van elkészített mézes chili. Ebbõl raktam bele két kanállal. Egy teli üveg lett és egy fél. Eljárás ugyan az na-benzoát, fólia, gumi, száraz dunszt. A negyed üveget fel kellet bontanom, nem bírtam ki hogy ne kóstoljam meg. Kár, hogy nem többet csináltam.

Folytats a blogon ... bodzamania.blogspot.com/2013/06/meggy...

sponsored links

Keres?s