Meggylekvár

2014-07-09

sponsored links

Szép lassan megtelnek a kamrapolcok az idén fõzött lekvárjaimmal. Készült 1 hónappal ezelõtt eperlekvár (isteni lett, imádom). Két hete meggylekvár fõzéssel telt el 1-2 nap, hétvégén pedig sárgabaracklekvár készült, de azt most kicsit másképp fõztem, mint ahogy eddig szoktam (majd azt is hozom, de még dunsztolás alatt van). 
Szederlekvár van még tervezve augusztusban, valamint szilvalekvárt szoktunk fõzni minden második évben (a szilvalekvárt mindig Anyukámmal fõzöm, mert azt kivételesen üstben készítjük - elég nagy mennyiséget, így kitart 2-3 évig is - valószínû az idén is rászánjuk magunkat. :) De elõtte még csalamádé, uborka, lecsó... szóval lesz még mivel foglalatoskodni.






Hozzávalók:
- 4 kg meggy kimagozva (egészséges, érett gyümölcs)
- 1,5 kg cukor

Elkészítés:
1. Az üvegeket alaposan kimossuk, megszárítjuk.
2. A megmosott, kimagozott meggyet egy lábasba öntjük, felforraljuk - közben kevergetjük. Amikor picit "megrottyant" a meggy, hozzáadjuk a cukrot, közepesre vesszük alatta a lángot és folyamatos kevergetés közben kb. 2 óráig fõzzük (attól függõen, hogy milyen sûrûre szeretnénk).
3. Majd kimerjük az üvegekbe, melyeket teljesen teletöltünk a lekvárral. Rácsavarjuk a tetejét és fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket 5-7 percre. 
4. Közben egy ládát kibélelünk pléddel, majd beletesszük a lekvárosüvegeket és jól bebugyoláljuk - így hagyjuk teljesen kihûlni néhány napig. (dunsztoljuk)




Jó lekvárfõzést kívánok! 
 

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/07/meggyle...

sponsored links

Keres?s