Meggylekvár..., az elsõ ?

2014-07-09

sponsored links

Egyszer nagyon régen  fõztem szilvalekvárt, isteni lett, de mivel nincs kamrám, csak szerény méretû kamraszekrényem így nincs helyem tárolni ezeket a finomságokat. Idén viszont nagybátyáméktól kaptam meggyet és Anyukám receptje után nekibátorodtam az elkészítésének, még helyhiány mellett is. Majd valahogy csak megoldom... :D
Olyan nagy élmény volt mikor megtöltöttem az üvegeket a saját lekvárommal, hogy idén még biztosan készítek más gyümölcsökbõl is.
Szóval nálam így készül.
 


Hozzávalók:

  • kb. 4 kg meggy
    (Nem tudom pontosan hány kiló, de mivel 3-4 órán keresztül fõzzük nem érdemes ennyi gázt vagy villanyt pazarolni kis adagra.)
  • kristálycukor annyiszor 300 g, ahány kg pucolt meggyünk lesz.
    (Nekem 3 kg meggyem lett megpucolva, így 900 g cukrot tettem hozzá. Ebbõl lett kb. 1,5 liter lekvárom)
  • celofán
  • tiszta üvegek

Elkészítés:
  1. Szóval a meggyet többször átmossuk, majd kimagozzuk.
    Nem kell, de én a késes aprítóban párszor átpörgettem, mert így nem kell a fõzés végén botmixerrel szétdarabolni. De aki szereti a darabos rusztikus lekvárokat az nyugodtan elhagyhatja késes aprítást és a botmixerezést. Bár ahogy a fotón is látszik ez sem lett homogén állagú, de nagy darabok sem maradtak benne. 
  2. Tehát az összeaprított meggyet feltesszük egy nagy lábosba fõni, kis lángon és lángterelõ karikán. Ha tudjuk állandóan kevergetni, akkor nagyobb lángon is fõzhetjük. De azért a kis lángon fõzve is keverjük át sûrûn.
  3. 1 óra fõzés után tegyük bele a megfelelõ mennyiségû cukrot, ettõl ízlés szerint eltérhetünk.
  4. Innentõl még 3-4 órát kell fõzni, hogy lekvárszerûre sûrûsödjön.
  5. Ha elkészült akkor a tiszta üvegekbe töltjük, az üveg szájára egy celofánt helyezünk, majd szorosan rátekerjük a fedelet.
  6. 5 percre fejjel lefelé fordítjuk, majd újra talpra állítjuk és újságpapírba csomagolva egy meleg, törölközõkkel vagy plédekkel bélelt helyre tesszük, jól betakargatjuk, vagyis száraz dunsztba tesszük, hogy szép lassan hûljön ki. Egy-két napig békén hagyjuk, majd a tetejüket szép vászonnal és szalaggal leköthetjük, hogy a kamra polcain szépen mutassanak.
 
 
Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... barbikonyhaja.blogspot.com/2014/07/me...

sponsored links

Keres?s