Meggyhabos torta. (Sütés nélküli)

2018-06-17

sponsored links




Mondhatnám hogy ez a torta, mivel elromlott az elektromos sütõm a véletlen mûve, de nem, nem az, mert a hétvégére mindenképpen egy könnyû, habos tortát terveztem be. Az elõzõleg lecukrozott meggy adott volt, már csakis azt kellett eldöntenem, hogy mascarponekrémmel, vagy joghurtos krémmel összepárosítva készüljön el a habos krém. Mivel teljesen tanácstalan voltam, és nem tudtam dönteni, így a mascarponekrémes, és a joghurtos krém is elkészült. A torta pedig jól lehûtve nemcsak habkönnyû, de nagyon finom, így aztán egy szelet biztosan nem lesz elég belõle.





Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

20 dkg Gyõri édes keksz
10 dkg vaj
 

A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk alaposan össze.

A vajat melegítsük fel, majd öntsük a darált kekszhez, és keverjük alaposan össze. (ha túl száraz lenne, akkor egy kevés olvasztott vajat még tegyünk hozzá)

Egy 24 cm-es tortaforma alját és körben a szélét is béleljük ki sütõpapírral, egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet,  majd tegyük be legalább egy órára a hûtõbe.





Hozzávalók a meggyes-mascarponés részhez:

20 dkg elõzõleg lecukrozott meggy (v. meggybefõtt)
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl  Hulala (v. habtejszín)
5 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A meggyet elõzõ nap magozzuk ki, szórjuk meg 2-3 ek cukorral, majd felhasználás elõtt csepegtessük le. (A visszamaradt meggylét tegyük félre.)

Ezután turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük mielõtt a krémhez keverjük. 

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a pépesített meggyet is.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hûl. 

Ezután öntsük a meggyes-mascarponés keverékhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén  keverjük a krémhez.

A tortaformát vegyük ki a hûtõbõl, majd a kekszes alapra, egyenletesen kanalazzuk rá a meggyes krémet.

Ezután pár órára tegyük vissza a hûtõbe, hogy teljesen megdermedjen a habos-krém.





 Hozzávalók a joghurtos-meggyes részhez:

4 db meggyes ízû Danone joghurt (4x125 g)
3-4 ek meggylé 
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
15 gramm porzselatin + 1 dl víz
2,5 dl Hulala (v. habtejszín)


A joghurthoz adjuk hozzá a meggylevet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. (A lecukrozott meggy visszamaradt levét használjuk fel hozzá.)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hûl. 

Ezután öntsük a joghurtos keverékhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén  keverjük a joghurtos keverékhez.

A tortaformát vegyük ki a hûtõbõl, és az elõzõ meggyes rétegre egyenletesen kanalazzuk rá a joghurthabot, majd tegyük vissza pár órára a hûtõbe, hogy ez a réteg is kellõen megdermedjen. (Én elõzõ nap állítottam össze a tortát, majd tálalásig a hûtõben pihent.)





Tálalás elõtt vegyük ki a tortaformát a hûtõbõl, a teljesen megdermedt tortát helyezzük át egy tálcára, ízlés szerint díszítsük meggyszemekkel, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2018/06/m...

sponsored links

Keres?s