Meggyes-diós kocka

2017-12-17

sponsored links







Nemrég megtörtük a hetek óta zsákokban várakozó diót, és megint pont annyi lett, ami a következõ szüretelésig elegendõ. Mivel a dióbél a mélyhûtõben sokáig eláll anélkül, hogy megavasodna, most is a legalsó fiókot szántam pihenõhelyéül.
Csakhogy a fiók még a maradék 2 kg meggynek adott otthont, ezért az egyik adagot kiolvasztottam, hogy sütemény legyen belõle. Hogy, hogy nem, egy zacskó dió kimaradt a fagyasztásból ? egyszerûen nem jutott már neki hely, ezért kezdenem kellett vele valamit. Ezek ketten a meggyel olyan szépen pillogtak egymásra, hogy a hirtelen jött szerelem máris papért kiáltott ? muszáj volt frigyre lépniük. :D
Épp nem volt semmi ötletem, ezért meggyes receptek után keresgéltem a neten. Hamar rátaláltam egy nekem tetszõre itt, de mivel a mákkal még mindig nem sikerült közelebbi barátságot kialakítanom sem nekem, sem pedig a Kutyafülnek, ráadásul a meggy mindenképp a diót akarta férjurának, esze ágában sem volt holmi mákok után futkosni, ezért az lecserélõdött dióra.
Ezen kívül még egy hangyabokányit alakítottam a recepten ? finomliszt helyett ui. tönkölylisztet és teljes kiõrlésû lisztet használtam, ill. a meggytöltelék kapcsán is variáltam egy picinykét. A tetejére pedig csokoládét szántam, hogy még gazdagabb kivitelû legyen. :)
Mákom volt, a süti dióval is mindenkinek ízlett. :D Rendhagyó adventi édesség lett belõle. :)






Hozzávalók 21x32 cm-es tepsihez:

Tésztához:
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
6 g sütõpor
2 tojássárgája
3 dkg 20%-os tejföl

Diótöltelékhez:
10 dkg durvára darált dió (késes aprítóval megoldható)
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 dl tej
10 dkg tönkölybúzadara
2 tojásfehérje

Meggytöltelékhez:
60 dkg fagyasztott, magozott meggy
10 dkg kristálycukor
2 ek. frissen facsart citromlé
2 ek. Portorico rum
1 fahéjrúd
6 dkg vaníliaízû pudingpor

Tetejére:
5 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj


elkészítés:
  1. A tésztához a porcukorral, sütõporral elvegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a tejföllel elkevert tojássárgáját, és összegyúrjuk. A tésztát kétfelé vesszük, mindkét darabot téglatestté formázzuk, és folpackba csomagolva hûtõbe tesszük 30 percre.
  2. A diótöltelékhez a darált diót a cukorral és a citromhéjjal együtt lábasba tesszük, hozzáöntjük a tejet, és kis lángon, 1-2 perc alatt összefõzzük. Miután kihûlt, a búzadarával felváltva, a kemény habbá vert tojásfehérjéhez forgatjuk.
  3. A meggytöltelékhez a cukorral, fahéjjal ízesített, kissé még fagyos meggyet lábasba tesszük, felforraljuk, és addig fõzzük, hogy levet eresszen. Kivesszük belõle a fahéjrudat, és a meggyet összeturmixoljuk.
  4. A kb. 5 dl turmixolt meggyet kis lángon, folyamatosan kevergetve besûrítjük a citromlével, rummal csomómentesre dolgozott pudingporral. (Kicsit hígnak tûnhet, de mire kihûl, eléri a megfelelõ állagot.) Többször átkeverve hagyjuk langyosra hûlni, de ne hûtsük ki teljesen, mert nehéz lesz elkenni.
  5. A lehûtött tésztadarabokat egymás után, lisztezett felületen tepsi méretûre kinyújtjuk, majd az egyik lapot a kivajazott, liszttel hintett tepsibe fektetjük. A felületét villával megszurkáljuk.
  6. Egyenletesen elosztjuk rajta a diótölteléket, majd elsimítjuk rajta a meggypudingot, és befedjük a másik tésztalappal.
  7. Elõmelegített sütõben készre sütjük, majd tortarácsra téve, a tepsiben hagyjuk kihûlni. A tetejére a csokoládét az olajjal gõz fölött felolvasztjuk, becsíkozzuk vele a sütemény tetejét, dermedni hagyjuk, majd meghntjük porcukorral, és négyzet alakú szeletekre vágjuk.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 35 perc


Megjegyzés:
Sajnos nekem nincs 20x30 cm-es tepsim, de akinek van, inkább abban készítse.













Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/12/meggy...

sponsored links

Keres?s