Medvehagymás tojásragu lepénnyel

2014-03-07

sponsored links

A hús nélkülisége miatt kicsit böjti, a medvehagymával kicsit tavaszi, a tojással pedig talán kicsit húsvéti ez az étel. A tojásragu saját találmány, semmi különös nincs benne, talán a medvehagymát leszámítva. A krumplilepény receptjét pedig egy kedves ismerõstõl kaptam, és csak dicsérni tudom, nagyon-nagyon finom. El tudjátok képzelni a juhtúrós-burgonyás ízt a ropogós mandulalapokkal? :) Isteni finom, legközelebb pedig ki fogom próbálni kicsit nagyobbra és vékonyabbra lapítva, ropogósabbra sütve. :) A recept megjelent a Kifõztük Magazin márciusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a lepényekhez:

  • 1 kg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 8 dkg liszt
  • 12 dkg juhtúró
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • só, õrölt bors, õrölt szerecsendió

a tojásraguhoz:

  • 4 evõkanál olaj
  • 3 evõkanál liszt
  • 4 dl erõleves
  • 1,5 dl fõzõtejszín (vagy tej)
  • só, õrölt bors, cukor
  • 1 kis csokor medvehagyma
  • 30 fürjtojás (vagy 8 tyúktojás)


  • A krumplit megtisztítottam, megmostam, kockákra vágva sós vízben puhára fõztem.
  • Leszûrtem, burgonyanyomón áttörtem és tálcán szétterítve hagytam kicsit hûlni.
  • Amikor kézmelegre hûlt, hozzáadtam a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, az enyhén felvert tojásokat, a lisztet, a morzsolt juhtúrót és a szeletelt mandulát.
  • Ízesítettem sóval, õrölt borssal és õrölt szerecsendióval, egynemû masszává dolgoztam össze és hagytam pihenni.
  • A raguhoz a szokott módon keményre fõztem a fürjtojásokat, majd megpucoltam és félbevágtam õket.
  • Az olajat felhevítettem, rászórtam és megpirítottam benne a lisztet.
  • Felengedtem az erõlevessel és a tejszínnel, felforraltam, majd kis lángon fõztem tovább.
  • Ízesítettem sóval, õrölt borssal és kevéske cukorral, beleszórtam a megtisztított és falatnyi darabokra vágott/tépett medvehagymaleveleket.
  • Végül a félbevágott tojásokat is hozzáadtam, finoman kevergetve egy-két percig még fõztem.
  • A burgonyás masszából 8 gombócot készítettem, kicsit ellapítva tenyérnyi lepényekké formáltam õket és kevés olajon mindkét oldalukat ropogós pirosra sütöttem.
  • A medvehagymás tojásragut a juhtúrós krumplilepényekkel tálaltam.


Folytats a blogon ... hankka.blogspot.com/2014/03/medvehagy...

sponsored links

Keres?s