Medvehagymás tekercs

2014-02-27

sponsored links

Közeleg a medvehagyma szezon, már alig várom! Nagyon szeretem ezt a növényt, az illata, az íze miatt. Na jó, igazából én mindenféle hagymát szeretek... De a medvehagyma számomra azt jelenti, hogy itt a tavasz!

A szép zöld levelekkel viszont vigyázni kell, mert könnyen összetéveszthetõk egy másik tavaszi növénnyel: a gyöngyvirág leveleivel, ami mérgezõ! Éppen ezért, ha magunk gyûjtjük be a medvehagymát, alaposan nézzük meg, mit szedünk le, tájékozódjunk elõtte a két levél közti különbségrõl.


Mivel a közelemben sajnos nem található természetes medvehagyma lelõhely, ezért anyukám a piacon szokta venni kosárszámra, folyamatosan, egészen addig amíg kapható. Nagy részét azonnal felhasználjuk sütikbe, levesbe, szendvicsbe, de néhány zacskóval a mélyhûtõbe is elteszünk mindig, hogy a téli idõszakra is maradjon. Így bármikor el tudom készíteni például a medvehagymás pogácsát vagy ezt a tekercset.

Eleinte más tésztából készítettem a tekercset, de miután felfedeztem magamnak a pogácsa hidegen kelesztett, tejfölös tésztáját, egyesitettem a két sütit. Így sokkal puhább, lágyabb lett a végeredmény.

És most újabb magasságokba emelkedett a medvehagymás tekercs fogyasztásának élménye! Egy véletlennek köszönhetem, hogy felfedeztem: tejföl helyett joghurttal készítve még könnyebb a tészta.


Úgy történt, hogy Imi unokatesói Eszti és Miklós jöttek hozzánk néhány hete hétvégére és arra gondoltam, hogy a sok édes süti mellé sütök sósat is. Pénteken terveztem begyúrni a tésztát, amit utána egy éjszakára a hûtõben szoktam hagyni kelni. Ám amikor nekiálltam, rémülten vettem észre, hogy a tejfölös doboz alján mindössze fél decinyi tejföl van. Teljesen elfelejtettem, hogy elõtte elfogyasztottuk a nagy részét egyik este héjában sült krumplihoz. A mentõötletem az volt, hogy kiegészítem joghurttal, amit ugyan salátaöntetnek szántam, de így gyorsan újraterveztem a menüt - vagyis kihagytam belõle a joghurtos salátát.

A módosított recept így néz ki:

Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg vaj
- 0,5 dl tejföl
- 1,5 dl joghurt
- 2 dkg élesztõ
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só

A tejet a cukorral együtt meglangyosítottam, felfuttattam benne az élesztõt. A lisztet, a tojást, a lágy vajat, a tejfölt, a joghurtot, a sót egy nagy tálban összekevertem és hozzáadtam az élesztõs tejet. Alaposan megdagasztottam, összedolgoztam. Nagyon lágy állagú tészta lett a végeredmény.

A tálat lefedtem és néhány órára a hûtõbe helyeztem. Ezután a tésztát jól átgyúrtam és ismét lefedtem., hûtõbe tettem. Reggelig nem nyúltam hozzá.

Másnap reggel gyúródeszkán kinyújtottam és egyszer meghajtogattam. Ekkor már konyhahõmérsékleten hagytam a gyúródeszkán.


Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 8 dkg vaj
- 2 evõkanál liszt
- 10 dkg krémsajt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1,8 dl tej

A medvehagymát még fagyott állapotában felaprítottam. A vajat felhevítettem egy edényben és ezen néhány perc alatt  megpároltam. Rászórtam a lisztet, elkavartam, majd felöntöttem a tejjel. Hozzáadtam a krémsajtot is. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítettem. Kevergetve közepesen sûrûre fõztem.

A megkelt tésztát nagy téglalappá nyújtottam és megkentem a medvehagymás sajtkrémmel, majd a hosszabbik oldalánál fogva igyekeztem minél szorosabban feltekerni. 1 cm vastag tekercseket vágtam belõle és a vágott oldalukkal lefelé az Esztitõl kapott szilikonos sütõlappal bélelt tepsibe rendeztem. A tetejüket megszórtam reszelt sajttal.

190 fokra elõmelegített sütõben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.


Még melegen elkezdtük enni. A tészta szinte omlott szét a kezünkben, szánkban annyira lágy volt. Természetesen, mint minden kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb, csak vigyázni kell vele, nehogy betegre együk magunkat. Nem nagyon lehet abbahagyni...

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/02/medveh...

sponsored links

Keres?s