Medvehagymás savóital - frissítõ, egészséges zöldségital

2014-04-03

sponsored links

Egyszer már írtunk tejsavóból készíthetõ italról, de akkor a natúr, sótlan tejsavót ízesítettük gyümölccsel. Most azonban egy másik felhasználási módról lesz szó. A házi vajkrém, vagy házi kefirkrém készítése közben ugyanis sót adunk az alapanyaghoz, így a melléktermékül megmaradt tejsavó is sós lesz. Sós tejsavóból pedig gyümölcsitalt készíteni nem túl célszerû. A minap azonban medvehagymát vettünk, és abból készítettünk tegnap istenien finom medvehagymás kefirkrémet, így ismét lett tejsavónk, amibõl valamit készíteni kellett. Gondoltam, ha már medvehagymalázban égünk, akkor miért ne próbáljuk ki a medvehagymás savóítalt...



A savó enyhén sárgás színû, áttetszõ folyadék, amelyet a sajt lecsöpögtetése után kapunk. Vétek lenne kiönteni, mert nagyon egészséges: gazdag fehérje- és ásványianyag-forrás! A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 százalékát tartalmazza (a savó, és nem a sajt!), így magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet, szelént, valamint C-, B-, H-vitamint, ráadásul a szervezet számára jól hasznosítható formában. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában.

Értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlõdéshez elengedhetetlenül , ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelõ csodaszerei tejsavó-fehérjét. Jótékony hatással van a májra, az epére, illetve a bélmûködésre, csökkenti a magas vérnyomást. Hasznos ízületi betegségek, gyulladások, immungyengeség esetén. A savó nagyon jó hatással van a depresszióra is. Érdemes évente, különösen a téli idõszakban 6 hetes tejsavó kúrát tartani. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert elõsegíti a zsírégetést segíti elõ, és nem engedi az izomszövetet lebontani. Fehérje és szénhidrát alkotóelemeinek aránya nagyon hasonló az anyatejéhez.

Az interneten keresgélve tejsavó alapú italok után arra kellett rájönnöm, hogy sajnos a világháló telis-tele van olyan savóital receptekkel, amelyeket fõzni, azaz közel 100 fokra hevítve kell elkészíteni. Ezzel csak egyetlen baj van: a vitaminok igen nagy százaléka ekkora hõmérsékleten lebomlik, és így az áldásos tejsavó igen csak veszít az értékébõl. Nagyjából ugyanez a helyzet a medvehagymával is. Ezért úgy döntöttem, a saját fejem után fogok menni, és olyan változatot készítek, amelyikben "nyersen", azaz fõzés nélkül van a medvehagyma és a tejsavó is. A végeredmény pedig egy istenien finom, egészséges és frissítõ ital lett... :-)

Hozzávalók a medvehagymás savóitalhoz:
- 8-10 szép nagy levél medvehagyma
- 7 dl sós tejsavó

Medvehagymás savóital elkészítése:
Az elkészítés nem egy nagy mutatvány. Vágjuk apró darabokra a medvehagymát, majd adjuk hozzá a savóitalhoz. Botmixerrel pépesítsük, majd tegyük a hûtõbe pihenni egy-két órára. Ezalatt az idõ alatt rendesen kiázik a medvehagyma. Akit nem zavarnak benne a darabok, akár így is hagyhatja. Én leszûrtem, a medvehagymát jól kipréseltem, majd megettem. :-) A savóitalt pedig üvegekbe töltöttem. Íze nagyon finom, kellemesen csípõs, de ugyanakkor nagyon frissítõ.

Azt azonban tartsuk szem elõtt, hogy hagymaszagú, így nem biztos, hogy ez a megfelelõ ital, ha társaságba készülünk. Egyébként pedig biztosan rendkívül egészséges, hiszen egyesül benne két, önmagában is nagyon egészséges dolog...

A medvehagyma fõ hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölõ hatása révén a gyomor és bélrendszer fertõzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erõsítõ és méregtelenítõ hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést, valamint tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elõsegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért..

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni mûtétek elõtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentõt szedõ betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhetõ meg. Általában a hagymaformák idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedõ. Nõi problémák, illetve nõknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymaformák a védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erõsítik, illetve az érzelemtestre hatnak.
Megjegyzés:
Eltarthatósága nem sok, mindösszesen néhány nap. Ezért nem érdemes nagyobb mennyiséget készíteni egyszerre, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy el is fogy. Viszont cserébe, amiért nem forraltuk fel az értékes tejsavót, a benne lévõ élõ baktériumkultúra - ez természetes része - segít rendben tartani a bélflórát. Ha forraljuk, akkor tovább lesz eltartható, de oda ez az áldásos hatás is.

Aki akarja, kipróbálhatja más hagymafélékkel kombinálva is, vagy esetleg egyéb fûszerek hozzáadásával. Mi most ezt csak így egyszerûen készítettük el, de így is nagyon, nagyon finom lett. Mindenkinek kellemes felfrissülést kívánunk az egészséges medvehagymás savóital által... :-)

A tejsavó összetevõirõl, élettani hatásairól a www.tejedes.hu oldalon olvashattok bõvebben. Érdemes megnézni.

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/04/medve...

sponsored links

Keres?s