Medvehagymás-kapros kefirkrém - vajkrém helyett

2014-04-02

sponsored links

A medvehagyma egy olyan dolog, amirõl sokat hallottam már, de még egyáltalán nem találkoztam vele eddig. Azt sem tudtam, hogy milyen az íze. A fõvárosban lakunk - annak is a közepén -, így errefelé nem nagyon lehet csak úgy kimenni a szabadba, és szedni. Ennek (is) köszönhetõen ezidáig csak sóvárogtam utána. Azonban mivel évrõl évre növekszik a népszerûsége ennek a természetes csodaszernek, egyre több helyen lehet kapni. Most már nem csak a piacokon, de néha még a boltokban is ránk kacsint a zöldséges pultról. Ezért úgy döntöttem, hogy veszek egy csomaggal, és megismerkedem vele közelebbrõl is. Nem bántam meg. Kinézetre leginkább a sóskára emlékeztet, íze azonban leginkább a fokhagymára hajaz. Az erõs, lédús és roppanós szára még kellõen csípõs is - akár a fokhagyma -, míg zöld levele ennél jóval lágyabb.



Gondolkodtam, mit készíthetnék belõle. Mivel a napokban arra készültem, hogy a házi vajkrém és a házi mascarpone nyomán készítsek egy jó kis kefirkrémet, úgy döntöttem, elsõ medvehagymás ételem egy jó kis medvehagymás-kapros kefirkrém lesz. Elkészítettem, és annyira ízlett, hogy úgy döntöttem, megosztom az olvasóinkkal is...

Hozzávalók a medvehagymás-kapros kefirkrémhez:
- 5 szép nagy levél medvehagyma
- kapor ízlés szerint
- 2 csapott mokkáskanál konyhasó
- 2 nagy pohár (450 gramm) élõflórás kefir

Medvehagymás-kapros kefirkrém elkészítése:
Az elkészítése nagyban hasonlatos a házi vajkrém és a házi mascarpone elkészítési módjához. A két nagy doboz kefirt öntsük bele egy nagyobb edénybe, adjuk hozzá a sót, keverjük össze alaposan, majd öntsük bele egy sûrû szövésû anyagba (géz, konyharuha, textilpelenka, stb.), majd ebben kössük batyuba, és akasszuk fel valami hûvös helyen. Tegyünk alá egy tálat, amibe csepeghet az értékes tejsavó. hagyjuk így 12 órán át csepegni. Ha letelt az idõ, bontsuk ki a batyut, és a benne lévõ sûrû kefirkrémet tegyük egy lezárható mûanyag edénybe. A medvehagymát és a kaprot (ha nem szárítottat vettünk), vágjuk apró darabokra, majd keverjük el egyenletesen a kefirkrémben. tegyük be a hûtõbe, és hagyjuk, hogy az ízek pár óra alatt összeérjenek. Ezzel el is készült az istenien finom medvehagymás-kapros kefirkrém.



Kenhetjük kenyérre, zsemlére, pirítósra, de akár egy finom, meleg lángos feltétjének is kiváló (ma így is ettem). Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a medvehagymás.kapros kefirkrémhez... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/04/medve...

sponsored links

Keres?s