Medvehagymás kalács sajttal

2014-04-08

sponsored links

Dübörög a medvehagyma szezon. Eddig valamiért ódzkodtam tõle, azonban idén nagyon rákattantam, szép adagot fagyasztottam le belõle, hogy ne csak a rövid szezonban tudjak kísérletezni vele. Eredetileg pogácsában gondolkodtam kipróbálni az ízét, azonban a Vidék íze címû újságban megláttam egy hívogató kalácsreceptet. Eddig el sem tudtam volna képzelni, hogy kalácsot is lehet ízesíteni ezzel a  különleges összetevõvel. Muszáj volt azonnali hatállyal elkészíteni, kicsit macerás volt, de megérte, mennyeien finom!

Medvehagymás kalács sajttal

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztõ
- 1 tk só
- 2 ek cukor
- 1,5 dl langyos tej
- 1 dl fehérbor
- 2 tojás sárgája
- 15 dkg krémsajt
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 csokor medvehagyma
- 25 dkg vaj olvasztva
- 5 dkg szezámmag
- 10 dkg lenmag
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítjuk, hozzákeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgákat, a bort, és a tejes élesztõt. Begyúrjuk a tésztát, tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztés.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval korongokat vágunk a tésztából. Minden kis korongra teszünk egy pici krémsajtot, egy kevés apróra vágott medvehagymát, végül pedig egy nagy csipet reszelt sajtot. Gombócokat formálunk belõlük, és kivajazott püspökkenyérformába sorakoztatjuk õket. Ha egy sor betelt, gazdagon meglocsoljuk olvasztott vajjal, meghintjük szezámmaggal és lenmaggal, és addig folytatjuk a rétegzést, amíg a hozzávalók kitartanak. A tetejét is lekenjük vajjal, megszórjuk a magokkal. 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük (tûpróba!). Mennyei illatok szálldosnak a konyhában, amíg készül a finomság, ezért nagyon nehéz megvárni, amíg kihûl annyira, hogy szeletelni lehessen, de egyszer mindennek eljön az ideje, és akkor nincs más hátra, mint habzsolni ezt a különlegesen finom kalácsot. Egy pohár tejjel tökéletes reggeli/vacsora!

Jó étvágyat!


Folytats a blogon ... gasztrobarath.blogspot.com/2014/04/me...

sponsored links

Keres?s