Medvehagymás ? bazsalikomos fürjtojás krémmel töltött ízletes kucsmagomba tejszínes ? paprikás mártásban

2014-04-05

sponsored links






Keresem egy családi recept ízvilágát, mely olyan mélyen ül az ízlelõbimbóimban, hogy több évtized távlatában sem kopott meg.
Szerencsés gyermek voltam, mert nagyszerû szakácsnõk voltak körülöttem, így sosem voltam menzás. Az átkosban is asztalunkra került töltött kucsmagomba, hiszen a természet eme ?flancos? ajándékát, még a ?rendszer? sem tudta kiiktatni.
Sajnos a recept nem maradt fenn, amikor rákérdeztem, Édesanyám próbált segíteni a megfejtésben. Apai nagymamám nõvére készítette mindig kucsmagomba szezonban, de ez egészen kisgyermekkoromra tehetõ.
Ami biztos, hogy tojásos ? zöldfûszeres töltelék volt benne és selymes, krémes, paprikás mártásban lubickoltak a töltött kucsmagombafejek. Mindig vajas krumplipüré volt a körítése.

Idõvel rájöttem, hogy mivel az eredeti receptet betû szerint el nem készíthetem, elkészítem a családi recept általam ismert sarokpontjai szem elõtt tartásával, de immár a saját töltött kucsmagomba receptemet.
Nem akarok elõreszaladni, de a végeredmény, ha nem is hajszálra pont olyan, mint az a bizonyos töltött kucsmagomba, én mondom, hogy tökéletes! J

Csakis erõs idegzetûek fogjanak bele ízletes kucsmagomba ételek készítésébe, mert az ízletes kucsmagomba fejek tisztítása nem egyszerû. Az ízletes kucsmagombát imádja a meztelen csiga, és a rovarok, így többször és tökéletesen át kell mosni. Nekem zuhanyos a mosogatófejem, így nem túl erõs vízsugárral ötször-hatszor átmostam és hagytam, hogy elõbújjanak az esetleges élõlények. Majd levágtam a szárát és belül is többször átmostam, míg meg nem bizonyosodtam a felõl, hogy minden ?lakó? távozott.


Ha friss a gomba és ügyesen fogjuk, zuhanyozzuk, akkor nem teszünk kárt fantasztikusan egyedi külcsínében. 




Hozzávalók 2 adaghoz:

8-10 közepes ? nagyobb fej, tölteni való ízletes kucsmagomba
10 db keményre fõzött fürjtojás
2 db nyers fürjtojás
2 dkg vaj
1 fej mogyoróhagyma finomra vágva
1 kis csokor petrezselyemzöld finomra vágva
Himalája só, frissen õrölt bors

3 mogyoróhagyma finomra vágva
1 nagyobb gerezd fokhagyma finomra vágva
2 evõkanál vaj
1 evõkanál libazsír
1 teáskanál fûszerpaprika
1 zöldpaprika darabolva
? piros kápia paprika darabolva
1 nagyobb szilva koktélparadicsom darabolva
1 csokor medvehagyma durvára vágva
1 csokor petrezselyemzöld összevágva
3-4 evõkanál csirke vagy tyúkhúsleves (vegetáriánusoknak zöldség alaplé)
1 dl tejszín
1-2 teáskanál nyílgyökér, keményítõ vagy liszt a sûrítéshez (én nyílgyökeret használtam kevés vízzel elõre elkeverve)


Elõször a tölteléket készítettem el. A zöldfûszeres fûszervajat felolvasztottam a vajjal és megdinszteltem benne a mogyoróhagymát. Hagytam hûlni.
Villával összetörtem a fõtt fürjtojásokat, hozzáadtam a vajon dinsztelt hagymát és turmixoltam. Fûszereztem, majd hozzáadtam a nyers fürjtojásokat és a petrezselymet, és betöltöttem nyomózsákba.

Ezt követõen megtöltöttem vele a gombafejeket.








A vaj, libazsír keverékén megdinszteltem a mogyoróhagymát és a fokhagymát, hozzáadtam a fûszerpaprikát majd a paprikákat és a paradicsomot. Megpirítottam kissé, majd hozzáadtam a medvehagymát és a petrezselyemzöldet. Adtam hozzá egy kevés alaplevet, fûszereztem és kis lángon, fedõ alatt 20 percig pároltam.
Keverõtálban turmixoltam.

Egy kis vajon megpirítottam kicsit a levágott és összevágott gombaszárakat, majd hozzáadtam a zöldségpürét. Felöntöttem a maradék alaplével és felforraltam. Egészen kis lángra kapcsoltam és beletettem a töltött gombafejeket. 20 percig fedõ alatt pároltam, közben többször meglocsoltam a gombafejeket a mártással. Ekkor hozzáadtam a tejszínt és még 10 percig pároltam. Végül a kevés vízzel elkevert nyílgyökeret is, amivel 1-2 perc alatt besûrítettem kissé.









Krémes ? vajas francia krumplipürével tálaltam. Az egyszerû ételeket szeretem, de ez igazi fine dining ételkülönlegesség.

Mi tagadás, büszke vagyok a családomra. Gasztronómiai szempontból is. Köszönöm ezt az örökséget! 






Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s