Medvehagymás ? bazsalikomos fûszervaj: húshoz, halhoz, körethez és a többi ...

2014-04-03

sponsored links




Mint azt tudjuk, a medvehagyma szezonális, a természetbõl beszerezhetõ fûszernövény. Néhány napig friss marad megfelelõ csomagolásban a hûtõben.
Felvágott állapotában tárolva meglehetõsen penetráns az illata, illetve egy olvasóm is kért tanácsot tõlem, hogy mit kezdjen a felaprítva lefagyasztott medvehagymával, mert irtózatos szag terjeng a fagyasztójában.
Szerintem az egyik nagyszerû felhasználási, tartósítási módja a medvehagymának, ha fûszervajat készítünk belõle. 3 hónapig minden további nélkül tárolhatjuk mélyhûtõben, és minden felhasználáskor levágunk egy-egy szeletet belõle.
Természetesen nem kötelezõ friss bazsalikom leveleket is aprítani bele, de mindenki higgye el nekem, hogy így még sokkalta finomabb. Véletlenül készült elõször nálam bazsalikommal, azóta számtalan ismétlést ért meg, olyan gyorsan elfogyott. Még egyszerûen kenyérre kenve is nagyon finom ? J

Hozzávalók 1 adaghoz:

10 dkg puha  vaj
1 nagy csokor medvehagyma (20-30 nagyobb levél) durvára vágva
2-3 tõ bazsalikom levele durvára vágva
? teáskanál Maldon sóvirág (sóvirággal vagy durva szemû sóval még különlegesebb)

Egyszerûen keverjük össze alaposan a hozzávalókat és dupla folpack fóliába csomagoljuk be és formázzunk belõle olyan átmérõjû hengert, amilyet gondolunk. Tegyük be a fagyasztóba.

Már 1-2 óra múlva felhasználható! 





10 dkg vaj elég sok medvehagymát felvesz, nem kell megijedni a nagy kupac összevágott medvehagymától. Ha krumplipüréhez adjuk, természetesen ki kell a vajat egészíteni. 
A durva szemû sótól (sóvirágtól) még sokkal különlegesebb lesz, különösen akkor, ha csak egyszerûen kenyérre kenjük. 
Bármilyen sült halhoz, húshoz felséges kiegészítõ egy-egy korong ilyen fûszervaj. 
Adhatjuk még tésztához, nokedlihez, raguleves ?indításához? többek között.
Kenhetjük a hajtogatásnál a pogácsa tésztára, medvehagymás leveles pogácsához, vagy kifli tésztára kiflihez.
Csak a fantáziánk szabhat határt felhasználásának sokszínûségéhez.


Mostanában többféle ételemben is találkozhattok majd vele! J





Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s