Medvehagyma és pogácsa

2014-04-05

sponsored links

Ha már Baranyába kerültem lassan tíz éve, itt az ideje, hogy készítsek valamit a híres-neves medvehagymából. Mátrai gyerek lévén, korábban nem is hallottam a létezésérõl.
Elõször is nézzük meg mi is az a medvehagyma.

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelõhelyein szinte szõnyegszerûen borítja a talajt. Élénkzöld, hosszúkás, fényes leveleirõl, a körülötte terjengõ fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük. Errõl a szagról kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgezõ õszi kikerics levélzetével.

Hatalmas gyógyerõ szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. Nevét is arról kapta, hogy a barnamedvék elõszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.
Évelõ növény. A nedves, árnyas erdõkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erõsen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.
Hazánkban tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfû környékén, illetve a Misina déli lejtõin jelenik meg. Március elejétõl már látható hajtásai vannak.
Általánosan javasolt:
?             tavaszi salaktalanításra
?             krónikus bõrbajoknál (vértisztító)
?             gyomor és bélrendszer-tisztító

A medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elõsegíti az idült bõrbetegségek gyógyítását is.
Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi kúrához frissen használjuk, virágzás elõtt szedjük.
A medvehagyma kedvezõen hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elõsegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez.
Fokozza az étvágyat és az emésztõrendszer mûködését. Vérnyomáscsökkentõ és vérzsír csökkentõ hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetõen pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
Az örökké betegeskedõ embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbõrûeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat.

Felhasználási módok:
Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva (nyersen) megfûszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is, amelyeknek az ízét egyébként petrezselyemmel javítanánk. A medvehagyma leveleibõl salátát (és fõzeléket is) készíthetünk.
Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag fõzött pálinká­val felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.
Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekbõl egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napköz­ben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.

A medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idõs emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szûnik a légszomj. Az idõs korban oly gyakori tüdõkór és vízkór esetében is a legmelegebben ajánlható gyógyszer.

Végül pedig következzen a recept, amivel úgy gondoltam nem fogok senkinek csalódást okozni.

Medvehagyma pogácsa (burgonyás)

                                                           
Hozzávalók:

?         2,5 dkg élesztõ
?         1 dl tej
?         0,5 teáskanál cukor
?         40 dkg liszt
?         25 dkg burgonya (fõtt, áttört)
?         10 dkg vaj
?         0,5 dl napraforgó olaj
?         2 teáskanál 
?         1 csokor medvehagyma
?         1 dl víz
?        1 kiskanál fûszerpaprika
?         20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztõt. Megvárjuk, amíg felfut.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a fõtt, áttört burgonyát, a vajat, az olajat, a sót, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt és az apróra szelt medvehagymát. Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk.


Ezután félretesszük 45 percre kelni.
Miután megkelt, jól belisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2 cm vastagra nyújtjuk.
A tetejét bevagdossuk, tetejét pirospaprikás vízzel megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal és kb. 4 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, formázzuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, és további 15 percet pihentetjük.
Elõmelegített sütõben pirosra sütjük.

Folytats a blogon ... apafozte.blogspot.com/2014/04/ha-mar-...

sponsored links

Keres?s