Medvehagyma - a természetes csodaszer

2014-04-01

sponsored links

A kora tavasz jellegzetes erdei növĂ©nye az egyre kedveltebb medvehagyma. LelĂ”helyein szinte szĂ”nyegszerĂ»en borĂ­tja a talajt. ÉlĂ©nk zöld, hosszĂșkĂĄs, fĂ©nyes leveleirĂ”l, a körĂŒlötte terjengĂ” fokhagymĂĄs illatrĂłl könnyen felismerhetjĂŒk. FehĂ©r, megnyĂșlt buzogĂĄny alakĂș (45 mm hosszĂșra Ă©s 5 mm vastagra hĂ­zĂł) hagymĂĄjĂĄbĂłl rendesen kĂ©t nagy, tojĂĄsdad, hosszĂș nyelĂ», a vĂ©gĂ©n kihegyesedĂ”, 15?25 cm magasra emelkedĂ” tĂ”levelet hoz. A kĂŒlsĂ” levĂ©l hĂŒvelye hĂĄrtyĂĄs. LevĂ©llemeze ĂĄtlag 15 cm hosszĂș Ă©s 4 cm szĂ©les, Ă©s sötĂ©tebb zöld fonĂĄkukat fordĂ­tjĂĄk a nap felĂ©. VirĂĄgrĂŒgyeit kĂ©t hĂĄrtyaszerĂ», barna buroklevĂ©l vĂ©di. A kinyĂ­lt virĂĄgok hĂłfehĂ©rek, hĂĄromszögletĂ» tĂ”kocsĂĄnyon, tömött ernyĂ”kben nyĂ­lnak. HĂĄrom rekeszĂ» toktermĂ©se van.

ÉletmĂłdja, Ă©lĂ”helye:
ÉvelĂ” növĂ©ny. A nedves, ĂĄrnyas erdĂ”kben Ă©rzi jĂłl magĂĄt, az enyhĂ©n savas talajt kedveli. ErĂ”sen fokhagymaillatĂș levelei kora tavasszal jelennek meg, Ă©s a nyĂĄr közepĂ©re elszĂĄradnak. Április-mĂĄjusban virĂĄgzik. HazĂĄnkban fĂ”leg a gyertyĂĄnos, tölgyes vagy bĂŒkkös erdĂ”k aljnövĂ©nyzetĂ©ben nĂ” tömegesen. MĂĄrcius elejĂ©tĂ”l mĂĄr lĂĄthatĂł hajtĂĄsai vannak. Tömeges tenyĂ©szhelye a Zselic Ă©s a Mecsek, ahol legkorĂĄbban OrfĂ» környĂ©kĂ©n, illetve a Misina dĂ©li lejtĂ”in jelenik meg. A hagymafĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄba tartozĂł medvehagyma (Allium ursinum L.) az ĂŒde gyertyĂĄn- Ă©s bĂŒkk-elegyes erdĂ”k tömegesen elĂ”fordulĂł növĂ©nye, de nedves, ĂĄrnyĂ©kos helyeken szintĂ©n elterjedhet. A Szigetköz egyes rĂ©szein (pl. a mosonmagyarĂłvĂĄri Öreg erdĂ”ben) sĂ»rĂ» ĂĄllomĂĄnyt kĂ©pez. A felszĂ­n alatt csomĂłkban ĂĄllĂł hagymĂĄi rĂ©vĂ©n ĂĄllandĂłan terebĂ©lyesedik, de zavarĂĄsmentes helyen kisebb mĂ©rtĂ©kben maggal is szaporodik.

HatĂĄs, GyĂłgyhatĂĄs, alkalmazĂĄs:
FĂ” hatĂłanyaga a fokhagymĂĄban is megtalĂĄlhatĂł allicin. BaktĂ©rium-, Ă©s gombaölĂ” hatĂĄsa rĂ©vĂ©n a gyomor Ă©s bĂ©lrendszer fertĂ”zĂ©sei ellen alkalmazhatĂł. Vastartalma magas. Csökkenti a vĂ©rnyomĂĄst. Az immunrendszert-erĂ”sĂ­tĂ” Ă©s mĂ©regtelenĂ­tĂ” hatĂĄsa miatt fogyasztĂĄsa tavasszal kĂŒlönösen javasolt. EnyhĂ­ti a fejfĂĄjĂĄst Ă©s a szĂ©dĂŒlĂ©st, valamint tisztĂ­tja a vesĂ©t Ă©s a hĂșgyhĂłlyagot, elĂ”segĂ­ti a vizelet ĂŒrĂ­tĂ©sĂ©t, tisztĂ­tja a vĂ©rt..

Enyhe vĂ©rlemezke- (trombocita-) összecsapĂłdĂĄst gĂĄtlĂł aktivitĂĄssal is rendelkezik. VĂ©ralvadĂĄsgĂĄtlĂł szerekkel egyĂŒtt fogyasztĂĄsa nem javasolt, mert a vĂ©rzĂ©s kockĂĄzatĂĄt fokozza. UgyanezĂ©rt nem szabad hagymĂĄt enni mĂ»tĂ©tek elĂ”tt, Ă©s rendszeres fogyasztĂĄsa a nem szteroid vĂ©ralvadĂĄsgĂĄtlĂłt, gyulladĂĄscsökkentĂ”t szedĂ” betegek szĂĄmĂĄra csak orvosi felĂŒgyelettel engedhetĂ” meg.

Általåban a hagymaformåk idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatåsa kiemelkedÔ. NÔi problémåk, illetve nÔknél våltozó kori panaszok esetén segít. A hagymaformåk a védikus tanítåsok szerint radzsasztikus ételek, azaz a vågyat, szenvedélyt erÔsítik, illetve az érzelemtestre hatnak.

Hogy a medvehagyma valódi kincs, arra utal a sok ételreceptet is közlÔ Orfûi medvehagyma kincseskönyv.

A medvehagymåt a gyógyszeripar tömegesen gyûjti és hasznålja. Emiatt Európåban a kipusztulås szélére jutott. Hazånkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellÔ megfontoltsåggal gyûjthetÔ.

Gyûjtés:
A medvehagyma gyĂ»jtĂ©se egyes helyeken korlĂĄtozott Ă©s engedĂ©lyhez kötött. A szigorĂșan vĂ©dett terĂŒleteken azonban erre sincs lehetĂ”sĂ©g. BĂĄr hagymĂĄi rĂ©vĂ©n felĂșjul, Ăłvni kell az erdei Ă©letközössĂ©geit. A vele egyĂŒtt megjelenĂ”, ritka Ă©s vĂ©delemre szorulĂł turbĂĄnliliom vagy a salamonpecsĂ©t nem kĂĄrosulhat.

A gumĂłt feltĂ©tlenĂŒl hagyjuk a földben, ne hĂșzzuk ki. Ha mĂĄr virĂĄgzik, ne szedjĂŒk. A gyöngyvirĂĄggal valĂł hasonlatossĂĄg miatt figyeljĂŒnk a levĂ©l illatĂĄra!

Nehogy mellĂ©nyĂșlj! Minden Ă©vben elĂ”fordulnak sajnĂĄlatos, olykor halĂĄlos mĂ©rgezĂ©sek. A medvehagyma levelĂ©t ugyanis könnyĂ» összetĂ©veszteni a vele gyakran egy közössĂ©gben Ă©lĂ”, mĂĄjusban virĂĄgzĂł gyöngyvirĂĄg mĂ©rgezĂ” levelĂ©vel. FigyeljĂŒnk oda!

Készítmények:
A medvehagyma ellenĂ”rzött körĂŒlmĂ©nyek között megfelelhet a biotermĂ©k minĂ”sĂ­tĂ©snek, akĂĄr magyar kĂŒlönlegessĂ©gnek is. A baksai (Baranya megye) gyĂłgynövĂ©ny feldolgozĂł ĂŒzem (Schmidt und Co. Kft.) a nyers Ă©s mĂ©lyhĂ»tött, valamint a kĂ­mĂ©letesen szĂĄrĂ­tott leveleket exportĂĄlja. A cĂ©g vĂ©rnyomĂĄs-csökkentĂ” Ă©s Ă©relmeszesedĂ©s-gĂĄtlĂł gyĂłgyteĂĄt fejlesztett ki, amely az OrszĂĄgos GyĂłgyszerĂ©szeti IntĂ©zet engedĂ©lyĂ©vel ?Melius MedvehagymĂĄs teakeverĂ©k" nĂ©ven ismert). Ezen kĂ­vĂŒl szĂĄmos tovĂĄbbi medvehagymĂĄs termĂ©k is kaphatĂł, Ă­gy a kissĂ© szokatlan aromĂĄjĂș Ă­nyencsĂ©g, a medvehagyma-mĂ©z, de a levelekkel Ă­zesĂ­tenek sajtot, olajat Ă©s mustĂĄrt is.

Hogyan vĂĄsĂĄroljunk medvehagymĂĄt?
Áprilisban biopiacokon Ă©s bioboltokban kereshetjĂŒk az erĂ”teljes, Ă©lĂ©nk szĂ­nĂ», ĂŒde illatĂș csokrokat! Az ilyen növĂ©nyt nemrĂ©g szedtĂ©k, friss felhasznĂĄlĂĄsra, vagy feldolgozĂĄsra (fagyasztĂĄs, szĂĄrĂ­tĂĄs) egyarĂĄnt megfelelĂ”.

Tekintve, hogy a medvehagyma idÔszakhoz kötött ritkasågnak szåmít, gyakran a mår nem egészen friss, hervatag növények is kelendÔek. A fonnyadt levelek alkalmasak lehetnek pl. pogåcsa ízesítésére.

Ennek ellenĂ©re figyeljĂŒnk a rothadĂĄs jeleire: összetapadĂł, nyĂĄlkĂĄs levelek; elszĂ­nezĂ”dĂ” foltok, kellemetlen illat. Az ilyen csokrokat mĂĄr ne vĂĄsĂĄroljuk meg. HazaĂ©rve pĂĄr ĂłrĂĄn belĂŒl hasznĂĄljuk fel. A hĂ»tĂ”szekrĂ©ny hidegebb rĂ©szĂ©ben laza ruhĂĄba tekerve egy-kĂ©t napig eltarthatĂł. Fiatal leveleibĂ”l idĂ©nynövĂ©nyekkel, salĂĄtafĂ©lĂ©kkel keverten remek salĂĄta Ă©s mĂĄrtĂĄs kĂ©szĂ­thetĂ”.

Leveleit aprĂłra vĂĄgva vajkrĂ©met kĂ©szĂ­thetĂŒnk, tehetjĂŒk szendvicshez, adhatjuk sĂŒltekhez, kĂĄsĂĄkhoz. BĂĄrmilyen köret mellĂ© kitĂ»nĂ”. FĂ”zelĂ©knek is finom. MegszĂĄrĂ­tva, majd porrĂĄ törve kitĂ»nĂ” fĂ»szert kaphatunk.

Termesztési tanåcsok:
A medvehagyma nagyĂŒzemi Ă©s hĂĄzi termesztĂ©sbe nem vett, fĂ©lvad növĂ©ny. Ennek ellenĂ©re a szedĂ©s kiskertĂŒnkben is lehetsĂ©ges, ha biztosĂ­tjuk a megfelelĂ” körĂŒlmĂ©nyeket. ElĂ”ször is, a lelĂ”helyen ne ĂĄssunk ki gumĂłt. VĂĄrjunk a virĂĄgzĂĄs vĂ©gĂ©ig. A magszĂĄr csĂșcsĂĄn levĂ” kicsiny hagymĂĄkbĂłl szedhetĂŒnk vetĂ”anyagot.

KertĂŒnk csak akkor lesz megfelelĂ”, ha van benne a hĂĄziĂĄllatoktĂłl vĂ©dhetĂ” ĂŒde, ĂĄrnyĂ©kos, fĂ©lig elvadult rĂ©sz nagyobb bokrok vĂ©delmĂ©ben, fĂĄk alatt. Az erdĂ”szerĂ» környezetet avar-talajtakarĂĄssal, Ă©s a terĂŒlet bolygatatlanul hagyĂĄsĂĄval alakĂ­thatjuk ki.

A vetĂ”anyagot csak igen sekĂ©lyen helyezzĂŒk a talajba, Ă©s a többit bĂ­zzuk a termĂ©szetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idĂ”vel szaporodik, terjed is.

SzĂŒret utĂĄn a medvehagymĂĄs terĂŒletre szĂĄndĂ©kosan ne ĂŒltessĂŒnk mĂĄs lĂĄgyszĂĄrĂș növĂ©nyt.

TartĂłsĂ­tĂĄsa:
Frissen a leghatĂ©konyabb Ă©s legfinomabb. EltarthatĂł aprĂ­tva sĂłval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerĂ»bb ha lezĂĄrt nylon zacskĂłban lefagyasztjuk. CĂ©lszerĂ» kis zacskĂłkban lefagyasztani Ă©s Ășgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztĂĄs utĂĄn a felengedett medvehagyma rostjai szĂ©tesnek Ă©s sötĂ©tedik, valamint nĂ©mi levet ereszt, azonban mĂ©g mindig a fagyasztĂĄs Ă”rzi meg hatĂłanyagĂĄnak nagy többsĂ©gĂ©t.


Folytatás a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/04/medve...

sponsored links

Keres?s