Mazsolás tönkölyzsemle - savtalanításra

2014-08-15

sponsored links

A savtalanítás jegyében alakult ez a zsemlécske, mert mostanság kicsit rendetlenkedett a pocak, ezért mostanság volt makrobiotikás vacsora, csak zöldségevés reggel-délben-este, aminek köszönhetõen visszaállt a régi rend, de nem térhettem vissza a megszokott étkezési módjaimhoz. Igyekszem kávét keveset inni, viszont fogyasztani sok folyadékot, azon belül is gyógyteákra erõsítek, reggel bõségesen reggelizni, meleget enni napközben, még ha kinn óriási is a forróság és nem stresszelni magam. 
A reggelikhez készültek ezek a finomságok, amik elõször is tönkölylisztbõl vannak, és mint írtam már, jó hatással vannak az emésztõrendszerre, illetve mazsolával vannak teli, amik viszont segítenek a test semlegességét visszaállítani. Sajnos nem sikerült még beszereznem egy bizonyos malátát, amivel a mézet kiválthattam volna, de jövõhéten, mihelyst újra nyitnak a boltok, az is meglesz, és jövök néhány elképesztõ fagyirecepttel is.
A mostani recept Harald Hosch könyvébõl való, melyben címe: Egészség savtalanítással, amit újra elkezdtem forgatni, és bizony még a kora õszi nyaralás elõtt be kell iktassak egy teljes savtalanító kúrát is. A könyvet és magát a filozófiát is javaslom meleg szívvel mindenki számára. Nagyon hasznos, nagyon értékes információkat tartalmaz.
Kezdjük azonban néhány recepttel, amikkel felkészítem a testem a nagy változásra.
Ez a mostani egy ilyen:

Hozzávalók:
250 g tej
1 tojás
60 g méz
150 g mazsola
1 csipet só
40 g friss kovász (vagy 1 kocka sörélesztõ) (recept lentebb)
650 g tönkölybúza
100 g vaj (ghee vagy tea)
1 tojás a kenéshez

A tejet, a tojást, a mézet, a mazsolát, a sót és az élesztõt konyhai robotgépben 2-es fokozaton összedolgozzuk, majd finomra õrölt lisztet adunk hozzá. Miután az egész jól összenedvesedett, a puha vajat hópehelyszerûen hozzáadjuk, és a tésztát 8 percig gyúrjuk.
A tésztából 15-18 zsemlét formázunk, amelyeket kb 30 percig sütõtepsiben kelesztünk. Sütés elõtt megkenjuk felvert tojással és 200 C-os sütõben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A kovász alapreceptje:
40 g élesztõ
1 teáskanál méz
1/4 l író
120 g finomra õrölt rozs
(mindez 3 kg liszthez)
Az élesztõt, a mézet és az írót jól összekeverjük, majd összevegyítjük a rozzsal. Meleg helyen, nedves kendõvel befedve 24 órán át kelesztjük. Közben idõnként jól megkeverjük.








Folytats a blogon ... cheffeleseg.blogspot.com/2014/08/mazs...

sponsored links

Keres?s