Marharagu Guinness sörrel a Vadkan tavon - Beef stew with Guinness from Lake Boar

2014-06-16

sponsored links


A hétköznapok lüktetõ, pezsgõ forgatagából ki kell vonnom magam néha. Ilyenkor eresztem le a fáradt gõzt. Kell a puritán életmód, a természet közelsége, az elektromos kütyük nélküli élet, hogy még jobban megbecsülje az ember a mindennapok kényelmét. Ezért legtöbbször a halak kergetésére adjuk a fejünket Fecómmal. 
Néhány éve Nógrád megye, szûkebb értelemben a Palócföld szerelmese lettem. A dombok, lankák sokasága, a tiszta levegõ, a "habcsók felhõk" mind mind ámulatba ejtenek és el is határoztuk, hogy egyszer lesz ezen a környéken egy takaros kis parasztházunk, ahová el lehet vonulni. Egy varázslatos kis eldugott világot fedeztünk fel Cserhátsurányban. Hétvégén ismét egy horgásztúrát tettünk itt a Vadkan tavon. Péntek délben eldobtam mindent a kezembõl és hátrahagytam az irodát, majd Imádottammal útra keltünk. Mondanom sem kell, hogy a gasztroszekcióért én vagyok a felelõs.  Ilyenkor elmaradhatatlan némi hús, fûszerek és egy csipet rafinéria. Már napokkal elõbb kiterveltem ezt az egyszerû és gyors marharagut. Férfiak és nõk egyaránt szeretni fogják ezt az ételt és a magányos horgászok is bátran hozzáláthatnak az elkészítéséhez. Nem igényel nagy tudást, de a végeredmény lenyûgözõ.  Fox horgásztermékeket forgalmazó cégtõl kapott Fox Cookware set edényeimben készült el az angol konyhát idézõfinomság. 
Íme a recept:


Ilyen egyedülálló konyhában ritkán fõz az ember.


Elkészítési idõ: 15 perc elõkészítés + 45 perc fõzés

Hozzávalók 4 személyre: 
60 dkg marhacomb
30 dkg sárgarépa 
30 dkg csiperkegomba 
20 dkg lilahagyma
3 dl Guinness sör
1/2 ek. friss kakukkfû (szárítottal helyettesíthetõ)
50 dkg paradicsomsûrítmény
10 ek. Worcestershire szósz
1/2 ek. só 
2 ek. sertészsír

Találáshoz:
50 dkg óföldeáki spenótos tészta



Elsõ lépésben a fõzõedényünket két evõkanál zsírral kikenjük. 
A marhahúst kb. 2x2 cm-es kockákra felvágjuk. 
A sárgarépát, lilahagymát, gombát megtisztítjuk, majd a húshoz hasonlóan mindegyiket nagyobbacska darabokra vágjuk. A gombának kifejezetten jót tesz, ha csak elnegyedeljük, nem fonnyad össze apró darabokra fõzéskor.
Egy edénybe a halmozzuk a hússal együtt a zöldségeket. 

Az ízesítés következik. Kakukkfû leveleit lehúzzuk a kicsi ágacskákról és megszúrjuk vele a ragunkat. 
Majd az elengedhetetlen Worcestershire szósz következik. Pontosan 10 evõkanálnyi. 
Végül a paradicsomsûrítmény és a só kerül a lábasunkba. Szépen összeforgatjuk az alapanyagokat és közepes lángon feltesszük fõni. 
Még a fõzés elején meglocsoljuk 3 dl Guinness sörrel. Ha nincs kéznél vagy valami olcsóbbal helyettesítenénk, akkor használjunk karakteres ízû barna sört.
Más teendõnk nincs is hátra, mint befedni egy fedõvel az ételt és 45 percig türelmesen várakozni. 
Addig néhány halat ki is lehet fogni a vízbõl, mint például ahogyan mi is tettük. 
Az ízek mesésen összeérnek, a bõ lébõl végül sûrûbb szaft lesz és mindenki megnyalja a 10 ujját utána. Bocsánat, nem szoktam ennyire elfogult lenni a saját ételemmel, de most telitalálat volt ez a recepttúra. 
Tálaláshoz óföldeáki spenótos tésztát kínáltam. A tészta 1/3-a spenót, van egy kis fokhagyma és némi parajdi só is gyúrva. Gourmet mennyország :-) 

TIPP: Próbáljátok ki ezt a receptet vaddisznó hússal is! Megéri! 


Néhány szót ejtek most az eszközeimrõl. Egy áldás a Fox International Cookware "minikonyhája". Az egész minimális kb. 20x30 cm-es helyen elfér. Ebben 2 edény található, egy serpenyõ és egy teáskanna + megvásárolható hozzá egy összecsukható gázégõ. Továbbá kiegészítõként egy kicsi szélfogót, gátpalacktartót is érdemes venni, de ezek már nélkülözhetõ elemek. Viszont az edények csillagos ötösre vizsgáztak. Tapadás mentesek, könnyûek, az étel benne gyorsan megfõ. A fedõn apró lyukak gondoskodnak a felesleges gõz eltávozásáról. A fülek mûanyag bevonatot kaptak, így nem fogja senki sem megégetni a kezét. Akik gyakran járnak túrázni, horgászni mindenképpen érdemes beruházni nekik egy ilyen komplex kis szettbe.  

Zárásként megmutatom Nektek, hogy nem csak fõzõcskézni járok ki a vízpartra, hanem aktív részese vagyok a halak kergetésének. Számtalan uszonyos akadt a horgunkra. Az én legnagyobb zsákmányom egy 7,2 dkg-os ponty és egy 5 kg-os amur volt. Persze Fecóm valahogy a nagyobb példányokat vonzotta ki a vízbõl, de nem bántam. Így is izgalmas és pihentetõ hétvégét tölthettünk együtt.



Gasztroblog Boldog Kuktától Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2014/06/marh...

sponsored links

Keres?s