Marhapörkölt

2014-02-04

sponsored links

Magyar ember szereti a pörköltet. Pont. Mindenkinek van kedvence, én a marhapörköltet szeretem a legjobban. Persze ennek az elkészítése tart a leghosszabb ideig, de simán megéri. A nagymamám mindig vörösborral készítette, szerintem annyira feldobja minden pörkölt ízét, hogy én már néha a paprikás krumplihoz is öntök egy kicsit :)

A következõkben azt írom le, én hogy készítem a marhapörit. Persze, lehet cifrázni, hogy lecsó- vagy szalonnás alappal készítjük, de lássuk a legegyszerûbbet, nagy tudomány nem kell hozzá, csak türelem.

Vörösboros marhapörkölt

DSC_4197s

Hozzávalók 4 fõre:

1,2 kg marhalábszár

1 nagy fej hagyma

1 ek zsír (én kacsazsírt szoktam)

3 ek jó minõségû pirospaprika

2 ek darált paprika (lehet csípõs)

1 dl száraz vörösbor

80 dkg krumpli



A marhahúst 3-4 cm-es kockákra vágjuk, a hagymát apróra.

Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Félrehúzzuk, megszórjuk a pirospaprikával, összekeverjük. Hozzáadjuk a húskockákat, összeforgatjuk a paprikás hagymával, kicsit pirítjuk szárazon. Felöntjük annyi vízzel, ami éppenhogy ellepi, beletesszük a darált paprikát, felforraljuk. Kissé sózzuk (a darált paprika is sós), borsozzuk, a fedõt félrecsapva, alacsony lángon fõzzük. Többször elfõzzük a levet, majd pótoljuk, így lesz szép, sûrû szaftja. Legalább 3 óra, de inkább több, mire lesz puha. A végén megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, beleöntjük a bort. Egy-két perc kell, míg elforr az alkohol, fogyaszthatjuk is.

Mi sós burgonyával szoktuk enni, sok savanyúsággal.

DSC_4203s


Hasonló bejegyzések:





Változatok egy formára


O
Könnyû nyári ebéd


DSC_4800s
Még egy ünnepi



Rizottó ? ismét




Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s