Marcipános linzer erdei gyümölcsös lekvárral és Isler párizsi krémmel

2014-04-21

sponsored links

Már régóta nem tartunk Húsvét hétfõn locsolkodós napot, csupán apukám és öcsikém szokott meglocsolni minden évben, hogy el ne hervadjak. :)
Szerintem a legjobb ilyenkor az apró süti és szerintem az sem baj, ha nem túl krémes vagy tejszínes. Bár a pálinka biztos mindenen segít, de egy tömörebb süti azért jobban csúszik ilyenkor.
Ezekkel az apró sütikkel vártam Õket. Imádom az Islert, gyerekkori kedvencem és csakis a párizsi krémeset. Soha nem készítettem még, de látszik is, mert ez a csoki mázas dolog nem nagyon jött össze, de nem az a lényeg, hanem az íze. Visszaidézte a gyerekkoromat. A marcipános linzer ötlet onnan jött, hogy maradt még karácsonyról egy csomag marcipán, amit aztán nem hasznosítottam fel, mert házit készítettem, így épp ideje volt. Jó ötlet volt és jó harmonizált a párom apukája által készített erdei gyümölcsös lekvárjával.













Marcipános linzer
Hozzávalók (20 db):
100 g marcipán
120 g graham liszt
80 g fehér liszt
50 g porcukor (nyírfacukorból)
100 g hideg vaj
1 tojás sárgája

házi erdei gyümölcsös lekvár

Elkészítés:
A liszteket és a porcukrot mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele a marcipán, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kockára vágott vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, és amikor összeállt fóliába csomagolva tegyük fél órára a hûtõbe. Lisztezett felületen  nyújtsuk ki úgy, hogy a fóliát tegyük a tetejére. 5-6 cm átmérõjû virág formájú szaggatóval szaggassuk ki, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Elõmelegített 190°C-os elõmelegített sütõbe süssük 10-12 percig. Miután kihûlt, kenjük meg lekvárral és helyezzünk rá egy másikat. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Isler párizsi krémmel
Hozzávalók (20db):
100 g graham liszt
50 g fehér liszt
80 g darált dió
50 g porcukor (nyírfacukorból)
120 g vaj
1 tojás sárgája

párizsi krémhez (recept innen):
100 g vaj
80 g cukor
70 ml tejszín
40 g holland kakaópor

Tetejére:
100 g 60%-os étcsokoládé
kevés darált dió

Elkészítés:
Elõzõ nap készítsük el a párizsi krémet, így lesz ideje kihûlni és könnyen kitudjuk habosítani.
A tejszínt a cukorral fõzzük fel sziruppá. Adjuk hozzá a kakaóport keverjük simára, majd a kockára vágott vajat. Miután krémesre kevertük tegyük ki hûlni, majd mehet a hûtõbe felhasználásig. Mielõtt betöltenénk a diós linzereket habosítsuk ki.
A diós linzerhez keverjük össze a száraz anyagokat, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kockára vágott hideg vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Amikor már összeállt ne gyúrjuk tovább, fóliába csomagolva fél órára tegyük hûtõbe.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy a fóliát a tetejére tesszük, így sokkal könnyebb dolgunk lesz. 5 cm átmérõjû pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Elõmelegített 190°C-os sütõbe 10-12 perc alatt süssük készre. Vigyázzunk ne égjen meg az alja.
Miután kihûltek töltsük be a krémmel, gõz felett olvasztott csokival kenjük meg a tetejüket.













Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/04/marci...

sponsored links

Keres?s