Marcipános csavarintott kalács

2014-02-26

sponsored links


Garffykánál  megláttam és beleszerettem! Aztán elkészítettem, de nekem nem sikerült úgy a csavarintás.
Tészta hozzávalói:
90 ml víz
1 tojás
4 ek amaretto likõr
50 gr vaj, olvasztva 
350 gr liszt
2 ek sovány tejpor (zsírosból 1,5 ek)
40 gr cukor
1/2 tk só
1 1/2 tk szárított élesztõ
Töltelék  hozzávalói:
115 gr mandula
50 gr cukor
100 gr marcipánmassza
1 ek amaretto likõr
1 tojás, szétválasztva
5 tk víz


A tészta hozzávalóit a szokásos módon (alul a folyékony, rá a szilárd alkotóelemek, élesztõ a liszt tetejére) a kenyérsütõ tartályába tettem és bekapcsoltam a dagasztás-kelesztés másfél órás programot.(A vajat megolvasztva tettem.) Közben elkészítettem a tölteléket.

A mandulapelyhet a cukorral ledaráltam, a hideg marcipánt sajtreszelõn lereszeltem. Ezeket 3 evõkanál vízzel, 1 evõkanál amarettóval és a tojás fehérjével fakanállal egynemûvé kevertem. A tojás sárgáját 2 evõkanál vízzel kikevertem, ez  kenéshez kell.
A megkelt tésztát lazán átgyúrtam és kb. 55x35 centis téglalappá nyújtottam. Hosszában kettõbe vágtam, és egyik felére rákentem a tölteléket. A másik téglalapot megkentem a vizes tojássárgájával, majd ezzel a felével ráborítottam a töltelékes lapra. Lenyomkodtam kicsit.
A lapokat keresztben kb. 2,5-3 centis csíkokra felvágtam. A csíkokat egyenként hosszában bevágtam úgy, hogy a csík közepétõl kissé lentebb kezdõdjék a hasíték, a végétõl pedig 3.4 mm-re megálltam, hogy ott egyben maradjon a tészta. A hasíték nélküli végétõl kezdve néhányszor megcsavarom, majd átbújtatom a hasítékon és az így kapott két tésztavéget is összecsavarom egyszer. Na ez az, ami nekem nem sikerült.
Kicsit soknak tünt a töltelék, több helyen kibuggyant, ez zavaró volt a csavarásban . Nem igazán lettek formásak, ezért egy idõ után csak megcsavartam a csíkokat és kör alakúra összedolgoztam.
Így készült
Dupla adag tésztát készítettem. A töltelék egy adag marcipános(  marcipános töltelékbe barna nádcukrot használtam),   egy adag pedig sós,  tejfölt-sajtot egy tojással elkevertem, kicsit megsóztam.
Sajtos-tejfölös
Nagyon köszönöm Garffykának a receptet! Ha nem is sikerült olyan szépre, mint az övé, azért nagyon finom volt. Ha valaki kedvet kap az elkészítéséhez, kérem írja meg nekem,  hol csavarintottam rosszul?


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/02/marci...

sponsored links

Keres?s