Marcipánkrémes-csokoládés ?bécsi? sütemények ? viennoiseries

2014-02-28

sponsored links




Egész Európában, különös tekintettel Franciaországra minden valamirevaló pékség kínál bécsi süteményeket. Franciaországból ered, és számomra még mindig nem világos, hogy miért bécsi sütemények, de szerintem most nem is ez a lényeg. 

Ezek a könnyû, ropogós, mutatós finom péksütemények (itt a finom nem az ízre, hanem a típusra utal) többféle tésztából készíthetõek: croissant tésztából, dán vajas tésztából és vajas leveles tésztából.

Elhatároztam, hogy kétféle vajas tésztát tesztelek, hogy melyik az, amelyik jobban ?kézre esik?, jobban viselkedik, széleskörûen felhasználható, hogy legyen egy kedvenc vajas tésztám, ha elõ akarom kapni.
A vajas leveles tésztával kezdtem, ezt már bemutattam. Annak ellenére, hogy mennyi csodálatos végtermék készíthetõ belõle, igazán nem ördöngösség elkészíteni. 3-4 napig hûtõben, 3-4 hétig fagyasztóban is rendelkezésünkre áll:


Ergo, nekem is a hûtõben csücsült a leveles tésztám, már csak ki kellett találnom, hogy milyen süteményt akarok elõször kipróbálni.

Elõször is eldöntöttem, hogy nem egyszerû vaníliás créme pátissiére-t fõzök, hanem a gyerkõceim kedvenc ízesítését is belecsempészem, úgyhogy marcipános krémet fõztem:

250 ml 3,6%-os tej
22,5 g kukoricaliszt
32,5 g porcukor
1 bourbon vaníliarúd
3 tojássárgája
10 dkg marcipán
25 g szobahõmérsékletû vaj

A tejet a kukoricaliszttel és 30 g porcukorral elkevertem, hozzáadtam a félbevágott, kikapart vaníliarudat és folyamatos kevergetés mellett felforraltam. A tojássárgáját alaposan kikevertem a maradék cukorral és hozzáadtam a forró tejet, folyamatos keverés mellett. Visszaöntöttem a lábasba és felforraltam. Hozzáadtam a kisebb kockákra vágott marcipánt és folyamatos keverés mellett felolvasztottam a krémben.


Lehúztam a tûzrõl, hideg vízfürdõbe tettem a lábast. Amikor 60 C fokra hûlt hozzáadtam a vajkockákat és fényesre kevertem a krémet. Kivettem a vaníliarudakat és félretettem. 


Elhatároztam, hogy cukormázat is fõzök a süteményekhez, hogy még szebbek, még ízletesebbek legyenek:

100 g porcukor
5 evõkanál frissen facsart narancslé
1 evõkanál Cointreau
1 dl cukorszirup

Elõször elkevertem a porcukrot és a narancslevet és lassú tûzön felolvasztottam a cukrot. Hozzáadtam a cukorszirupot, hogy hígítsam, felfõztem és lehúztam a tûzrõl. Elkevertem benne a Cointreau-t és félretettem. Felhasználás elõtt újramelegítettem.

Kinyújtottam 30 dkg leveles tésztát, hogy olyan 3 mm magas legyen és a felsõ rész 2-3 cm-nyi területén kívül lekentem a marcipánkrémmel. Megszórtam sûrûn étcsokoládé drazséval, majd a felõlem esõ részétõl feltekertem. 3 cm-es szeleteket vágtam belõle és a vágott felületével felfelé, miután a tészta végét a csiga alá nyomkodtam sütõpapírral bélelt tepsire rendeztem. 9 db csiga lett belõle.

Folpackkal lefedve betettem 30 percre a hûtõbe.


30 perc múlva kivettem a hûtõbõl, a sütõt 180 C fokra felmelegítettem és betoltam a tepsit a sütõbe. 20 percig sütöttem, majd még forrón megkentem a cukormázzal.








A tepsin hagytam kihûlni. Közben már készítettem is elõ a következõ süteményeket, de errõl majd, legközelebb mesélek. J



Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s