Maradék hasznosítás, avagy egy tápláló téli fogás

2014-01-12

sponsored links

_MG_1868_a

Villámgyors bejegyzés, mert I. már bekészítette a filmet és rám vár! :) Hurrá, mozizunk!!! Igaz, az ünnepek alatt megnéztünk néhány filmet, de megfogadtuk, hogy az új évben igyekszünk a hétvége egyik estéjére is beütemezni egy jó filmet (és nem a gépet püföljük munkával…). Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én imádok eldõlni a kanapén, fejem alá tenni egy nagy párnát, bekészíteni valami (lehetõleg egészséges… ühüm) nasit és indulhat a moziiiiiiiiii! Pláne, amióta megszületett Ádi, egy ilyen este igazi ajándék, szóval meg kell becsülni!

_MG_1855_a

Ma ebéd ügyileg el akartam szakadni a tésztától. Nagyon szeretjük a tésztát, de nem egészséges állandóan azt enni, csak azért, mert gyorsan elkészül. I. elvitte Ádit sétálni, én meg gyorsan rendbe tettem a lakást, elkészítettem Ádi ebédjét és a miénket is. Húúú, maradt 5 perc én idõm, amit a telefonom nyomkodásával töltöttem. :) Tervezem, hogy néhány hónap múlva beiktatok legalább heti egy alkalmat, amikor elmegyek itthonról és mondjuk 2-3 óra hosszáig csak ülök egy forró csoki felett és könyvet olvasok, vagy kirakatokat nézegetek vagy beszabadulok egy konyhaboltba. A lényeg a kikapcsolódás, amikor magammal foglalkozom, magamért teszek valamit. Régen is tartottam ilyen órákat, de most még inkább szükségem van rá!

_MG_1858_a

Na, de elég a fecsegésbõl, jöjjön a recept. Inspirációul szolgált Sarah téli bõség tálja, de én olyan alapanyagokat használtam, amelyek voltak a hûtõmben, kamrapolcon és már éppen ideje volt felhasználni õket. Bátran variáljatok ti is… ha nincsen kelbimbó, jó a répa vagy akár a cékla is. Tofu helyett lehet tempeh-t használni, de lehet hozzáadni csicseriborsót vagy babot is, amelyek fehérjében gazdagok!

Ja, és azt tudjátok, hogy a kelbimbó egyike azon zöldségeknek, amely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, tehát ugyanolyan értékû fehérje forrás, mint a hús? Érdemes belõle minél többet fogyasztani!

Tápláló téli saláta

Hozzávalók 2 fõre:
Salátához:
- 3/4 bögre barna- és vadrizs keverék (csak barnarizsbõl is jó)
- 300 g tofu, felesleges víz kipréselve belõle és 1*1 cm-es kockákra vágva
- 250 g kelbimbó, külsõ leveleitõl megtisztítva, a nagyobbak félbe vágva
- 150 g lila káposzta, vékony csíkokra szeletelve
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- Himalaya kristálysó, feketebors
Öntethez:
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- kb. 1*1 cm-es friss gyömbér darab, meghámozva, reszelve
- 1/2 evõkanál almaecet
- 1/2 evõkanál juharszirup
- 1 evõkanál frissen facsart citromlé
- 3 evõkanál víz
- 2 evõkanál olívaolaj
- csipet só, feketebors és cayenne bors
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Az öntet hozzávalóit keverjük össze egy tálkában és tegyük félre.

A barnarizst mossuk át és tegyük fel kétszeres mennyiségû vízben fõni. Sózzuk, borsozzuk. Ha elfõtte a vizet és nem elég puha, öntsünk még hozzá egy keveset (kb. 35-40 perc alatt lesz kész).

Egy serpenyõben hevítsünk olívaolajat és dobjuk rá a kelbimbót, sózzuk, borsozzuk. Magasa lángon pirítsuk meg egy kicsit, majd vegyük takarékra, adjuk hozzá a fokhagymát, öntsünk hozzá 150 ml vizet és fedõt alatt fõzzük puhára.

Közben egy másik serpenyõben hevítsünk olívaolajat. Adjuk hozzá a tofut, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk aranybarnára.

Kis tálkákba szedjünk mindenbõl, majd locsoljuk meg az öntettel és azonnal fogyasszuk!

Jó étvágyat!

_MG_1866_a


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/01/maradek...

sponsored links

Keres?s