Mango chutney ? egy üvegnyi India

2014-01-30

sponsored links

mango chutney

Sült hús mellé ti mit szoktatok készíteni? No nem köretnek, hanem valami szaftos mártás gyanánt. Szeretitek a különlegeset? Próbáljátok ki a mango chutney-t! Fantasztikus! Édes is, csípõs is, fergeteges ízkavalkád egyetlen kis üvegben! Ha még nem kóstoltad, eljött az idõ! Ne hagyd ki, mert nem tudod, mit veszíthetsz! ;-)

A mangó chutney egy indiai fûszeres lekvár, amely az angolok által lett világhírû. Az igazi, indiai verzió csupán a mangó és fûszerek fõzött keveréke, amit frissen készítenek étkezés elõtt. A nyugati, befõzött verziója inkább a lekvárhoz hasonlít, ami elõre elkészíthetõ, és hûtõszekrényben tárolható? (Forrás!) ? ezen a linken találhattok számtalan elkészítési módot hozzá! Én a frissen fõzöttet választottam, nem célom raktározni, befaltuk mind.

Nekem ami rögtön elsõre megtetszett (vizuális vagyok, kép alapján döntök): EZ! A recept is oké volt, de mint ahogy az lenni szokott, néha elkap a hév, vagy szimplán nincs itthon minden. Úgyhogy lett egy saját verzió. És meg kell valljam, bár soha nem ettem, nem tudom milyennek kell lennie, de ez brutál finom! És nem kellett utóízesítenem, minden úgy volt jó, ahogy csináltam. Ritkán van ilyen, szóval bátran ajánlom kipróbálásra, sült húsok mellé bókbezsebelõs szósz!  Vagy nem is tudom minek hívjam. Fûszeres gyümölcslekvár. Férj furcsa szemekkel nézte, végül az elsõ után még kétszer szedett a tányérjára. :)

Én se igazán tudtam, mire számítsak. De azt már az akciós mangók vásárlásakor tudtam, hogy az egyikbõl ezt fogom elkészíteni, bármi is legyen a végeredmény. Gyakori vendég lesz nálunk, az már fix, nyári grillszezonban pláne jól fog esni a vendégeknek is a husik mellé. És a tapasztalat azt mondatja, bizony ez jó hidegen is! Mindenhol a neten õrült nagy mennyiségekre van megadva a recept, én még a befõzésig nem jutottam el, elõbb mindenképp tesztelnem kellett. 1 db mangóból készült, és lett 2 kis üvegnyi mártás, tehát 4 fõnek bõven elegendõ egy étkezéshez.

Hozzávalók

1 db szép nagy mangó

5 ek cukor

0,5 dl fehérbor ecet

2 ek kockázott kandírozott narancshéj

1 marék mazsola

3 pici (diónyi méretû) lila hagyma

(vagy értelem szerûen 1 nagy fej)

1 gerezd fokhagyma

chili (2-3 aprócska)

fahéj, curry, gyömbér, koriander, só, bors

A mangó ne legyen túl érett. Meghámozzuk, a húsát levágjuk a magról, és felkockázzuk.

DSCF6001

Egy lábasba dobáljuk a négybe vágott lila hagymával, a zúzott fokhagymával, a marék mazsolával, és naranccsal együtt. Rászórunk 5 ek cukrot, ráöntjük a fehérborecetet. Én nem vacakoltam, a fûszereket is itt adtam hozzá. Mindenbõl egy kis csipetnyit kaptak a gyümölcsök (só, bors, fahéj, koriander, gyömbér, curry). Chilibõl 3 kis darabot összevágtam apróra, és azt is hozzáadtam. (Csípni fog, tehát aki nem bírja, tehet kevesebbet.)

DSCF6002

Elkezdjük a gyümölcsöket összefõzni, amikor már a cukor nagyjából elolvadt, takarékra vesszük a lángot, és lassú tûzön, lefedve kb. 40 percig fõzzük. Persze néha nézzünk rá, és keverjük meg. A mangó keménységétõl függ, hogy mennyi idõ, a 40 perc az irányadó, nekem kb. ennyi idõ alatt kellõen megpuhult a mango. Ekkor fogtam a botmixert, és óvatosan itt-ott a nagyobb darab mangók felett megjárattam. Nem volt célom a lekvár állag elérése, mindenképp rusztikus darabokat akartam hagyni a chutney-ban.  Ha elég puha a mangó, ezt a mozzanatot egy villával is kiválthatjuk. Ezután még kb. 5-10 percig fõztem, hogy jól összeálljon. És ezzel el is készült az elsõ mango chutney-m. Bárki elkészítheti, nem nagy kunszt, és nagy sikert arathatunk vele.

mango chutney

Hogy milyen hús mellé kínáltam? Na ez egyelõre titok, majd egy következõ bejegyzésben kiderül?

Tipp: a szagelszívót járassátok, és nem árt ablakot is  nyitni! Bár lefedve fõzitek a chutney-t, amikor felemelitek a fedõt, hogy keverjetek egyet rajta, az ecet elég tömény illatban próbál szétáradni a lakásban :) De megéri!!!

mango chutneyJó fõzõcskézést a chutney-hoz! :)


Hasonló bejegyzések:




kombe_2
7végi reggeli ajánló ? Pékáruk egy csokorban


DSCF6082_2
Téli hungarikum ? Kocsonya Pihe módra


DSCF2770_3
Lillafüredi pisztrángot az ünnepi asztalra!


DSCF3342
Csirkemáj karamellizált hagymával és zelleres burgonyapürével




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/01/30/mango...

sponsored links

Keres?s