Mangalicás lepénykék

2014-02-05

sponsored links



A hétvégén zajlott a szokásos év eleji erdélyi konyhás hétvége, Ivóban. Ilyenkor, szokásunkhoz híven, csapatunk vadhúsokból (és nemcsak) készít ételeket, melyeket az elkövetkezõkben megjelenõ lapszámainkban is közzéteszünk.

Természetesen, Gyugyi Péter profi gasztrofotós ilyenkor mindig ellát minket hasznosabbnál-hasznosabb tanácsokkal, ami az ételfotózást illeti. Minden évben nagyon sokat köszönhetünk neki.

A sütés-fõzés mellett szakmai megbeszélések, baráti beszélgetések, evés-ivás, tánc, szórakozás, társasozás is helyet kap, természetesen :) Rengeteget nevetünk, ez az idõszak valódi feltöltõdés számunkra, és persze az Erdélyi Konyhával kapcsolatos évi terveinket is átbeszéljük ilyenkor.

Rövid beszámoló itt olvasható, fotókat pedig majd késõbb hozok, amikor sikerül összegyûjteni azt a rengeteget :)

A mangalicás lepénykéket Hajnival ketten készítettük, és elõételként szolgált. Közben rengeteget nevettünk :))



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg kenyérliszt
  • 4-5 dl langyos víz
  • két csomag (14 g) szárított élesztõ - vagy 5 dkg friss
  • 6 evõkanál olaj
  • 3 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
A feltéthez:
  • 40 dkg mangalica comb
  • 25 dkg vörösbab (konzerv)
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 1 piros színû paprika
  • 1 hagyma
  • 2 teáskanál piros arany
  • 2 teáskanál csípõs piros arany
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1/2 teáskanál õrölt bors
  • szárított bazsalikom és oregánó (kb 2-2 teáskanálnyi)
A szószhoz:
  • 25 dkg hámozott paradicsom konzerv
  • 3 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál ecet
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1-1 teáskanál szárított oregánó és bazsalikom
  • só, õrölt bors
A tálaláshoz:
  • csilipaprika
  • piros ribizli (fagyasztott)
Elkészítése:

  • A lisztet összekavarjuk a cukorral, az élesztõvel, meg a sóval, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet (lassan adagoljuk, amennyit a tészta felvesz).
  • Lágy kenyértésztát dagasztunk, és kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • Ezalatt elkészítjük a feltétet: a húst a fokhagymával megdaráljuk, ízesítjük sóval, borssal, piros arannyal, bazsalikommal, oregánóval. Pici golyókat formálunk a masszából, kb erdei mogyoró nagyságúakat.
  • A sajtot lereszeljük, a paprikát apró kockára vágjuk, a hagymát pedig vékony szeletekre. A vürüsbabot tésztaszûrõben lecsöpögtetjük, folyó víz alatt ámtossuk.
  • A szószhoz a paradicsom konzervet összeturmixoljuk a hozzávalókkal, ha szükséges, adunk még hozzá sót, cukrot, vagy ecetet. Lehetõség szerint ízesíthetjük zellerzölddel.
Gy. Péter fotója
  • A megekelt tésztát félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kb 11 cm-es köröket szaggatunk belõle.
  • A tésztakorongokat sütõpapíros tepsire helyezzük, mindeniket megkenjük paradicsomszósszal. Elõször a hagymaszeleteket helyezzük rá, ezután megszórjuk vörösbabbal, paprikával, 5-5 húsgolyót ráhelyezünk, majd megszórjuk reszelt sajttal. Kevés bazsalikommal, oregánóval megszórjuk, és picit sózzuk.
  • A lepénykéket kelni hagyjuk 15-20 percig, majd 180-200 fokos sütõben, 20-25 perc alatt megsütjük.
  • Csilipaprikával, piros ribizlivel, esetleg a maradék szósszal kínáljuk.
Néhány kép, a lepénykék készítése közben:

Daráljuk a húst Hajnival

Jutka segített a dagasztásban, és: "A jó dolgokat hagyni kell megtörténni" :)

Kenünk, pakolunk..

Tálalásra kész

Dagasztok

Fotózunk Hajnival

Fotózunk Péterrel

Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2014/02/mangal...

sponsored links

Keres?s