Mandulás krémes

2014-06-14

sponsored links

Ma ismét egy mézes krémes variációt hoztam nektek, mégpedig a mandulás krémes receptjét :))
Remélem tetszik a recept ?




Hozzávalók :
- a tésztához :
2 db tojás
2 evõkanál méz
20 dkg cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 dkg kakaópor
5 dkg puha vaj
40 dkg liszt

-a krémhez :
30 ml zöld színû mandula aroma
1 csomag vaníliás vagy tejszín ízû pudingpor
0,5 liter tej
20 dkg cukor
20 dkg puha vaj

- a tetejére:
10 dkg fehér csokoládé + 3 teáskanál olaj
5 dkg étcsokoládé + 2 teáskanál olaj



Elkészítése :
Elõször a tejbõl, cukorból  és a pudingporból készítsünk hagyományos módon pudingot, majd hûtsük ki.
A tésztához a tojást, mézet,  cukrot, szódabikarbónát, kakaóport és a puha vajat mérjük ki egy lábasba és keverjük össze.
Rakjuk fel a gázra és kis lángon, vagy gõz felett melegítsük össze.
Akkor jó ha összeolvad minden és jó folyóssá válik, de nem forraljuk fel !
Aki nem gyakorlott ebben, annak azt ajánlom hogy gõz fölött melegítse össze a hozzávalókat.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet és erre ráöntjük a meleg mézes keveréket.
Fakanállal összekavarjuk és amikor már leválik a fakanálról , lisztezett munkafelületre öntjük ki és tésztává gyúrjuk.
Könnyû lágyabb tésztának kell lennie! . . . ha túl száraz akkor adjunk hozzá tejet.
A lényeg, hogy könnyen nyújtható lágy tésztát kapjunk.
Három részre osztjuk.
Szilikonos sütõpapírból vágunk 3 db 32 x 18 -as méretû lapokat
Lisztezett munkafelületem egy kicsit kinyújtjuk majd átrakjuk a sütõpapírunkra és a méretére nyújtjuk.
Átrakjuk a sütõpapírral együtt egy tepsibe és egy pár helyen megszurkáljuk villával.
Ezt a mûveletet egymás után végezzük el a három részre osztott tésztával, mert különben kihûl a tészta és nehezebben lehet kinyújtani a lapokat!
( Ezt a nyújtási módszert minden mézes-lapból készült süteménynél érdemes alkalmazni )
Elõmelegített sütõben gáz 3. 180 fokon 6 percig sütjük ki õket egyesével. majd megvárjuk míg teljesen kihûlnek.
A krémhez, a kihûlt pudingba keverjük a mandula aromát és habverõvel hozzá keverjük a puha vajat, majd jól felhabosítjuk.
Kétfelé osztjuk a krémet a lapok közé töltjük.
A tetejére a fehér-csokoládét az olajjal felolvasztjuk és  ráöntjük az utolsó lap tetejére majd egyenletesen elkenjük rajta.
Hasonló módon felolvasztjuk az étcsokoládét és sûrû vastagabb csíkokat húzunk kanál segítségével a fehér-csokis részre.
Egy fogpiszkálóval össze húzgáljuk a két csokoládét, így márványozzuk.
Minél vastagabbak az étcsokis részek a fehér csokin annál kevesebb fehér csoki márványosodás fog látszani ha összehúzzuk  õket.
Egy éjszakára hûtõbe rakjuk és másnap, meleg vizes késsel felszeleteljük.

Jó étvágyat kívánok hozzá !









Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2014/06/mandula...

sponsored links

Keres?s