Mama ishlere

2014-02-01

sponsored links



Korábban nem igazán szerettem az ishlert, túl émelygõsnek találtam a sok csoki és lekvár miatt, soha nem értettem, miért veszik a többiek a gimi büféjében.
Ez mostanra alaposan megváltozott, mióta Mama kb. egy éve elkezdett ilyet is sütni. Mindig egymás hegyén-hátán érkeznek meg hozzánk, a csoki össze-vissza mázgálódik a tetején, de annyira finomak. Nem olyanok, mint a bolti. Ki szoktam bírni, hogy ne egyek a rendes sütikbõl, de ebbõl mindig megengedek magamnak egy-két darabot, annyira levett a lábamról.
Karácsonykor nagy nehezen sikerült elkérnem a receptet, Mama nem nagyon akaródzott ideadni, csak azt mondogatta, hogy az a linzer receptje. Hát azért volt olyan különleges... Végül mégis megkaptam, és most itt van a szokásos módosításokkal (természetesen a Mamáénak a nyomába sem érhet):

Hozzávalók 21 db-hoz:
  • 300 tk. tönkölybúza liszt (191,7 g CH)
  • 100 g búza finomliszt (75,4 g CH)
  • 100 g darált dió (12 g CH)
  • 100 g fruktóz (100 g CH)
  • 250 g puha margarin
  • 4 tojás sárgája
  • 1 citrom lereszelt héja
A töltéshez:
  • 200 g szeder-málna lekvár (52,2 g CH)
A mázhoz:
  • 80 g 70 % kakaótartalmú étcsokoládé (25,6 g CH)
  • 40 g margarin

A tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát. Ha túl kemény lenne, tejföllel lazíthatjuk. Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy kb. 7 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A korongokat sütõpapírral bélélt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne piruljanak meg.
Miután kihûltek, két-két korongot kb. 1 teáskanálnyi lekvárral összeragasztunk.
A csokoládémázhoz vízgõz fölött felolvasztjuk a csokoládét a margarinnal. Óvatosan megmártjuk benne a sütik tetejét. Ha túl sok tapadna rá, egy krémkenõ késsel vigyázva letoljuk róla a felesleget.
Miután kihûlt a máz, már fogyasztható is, de sokkal finomabb, ha állni hagyjuk egy kicsit, hogy a lekvár megpuhítsa a tésztát, és jobban összeérjenek az ízek.

Elõször úgy gondoltam, hogy egy kis kókuszreszelékkel díszítem a tetejét, és találtam itthon kevés tortagyöngyöt is, de már így is olyan guszták, hogy kár lett volna érte:


Összesen 456,9 g CH-t tartalmaz, egy sütiben 21,76 g CH van. Ez így nem tûnik olyan barátságosnak, de egyszer-kétszer azért meg kell engedni magunknak.


Folytats a blogon ... pcovalisfinoman.blogspot.com/2014/02/...

sponsored links

Keres?s