Magyar Konyha 2014. február

2014-02-06

sponsored links

Ebben az évben elsõ, összevont számával jelentkezik a magazin. Prága legjobb kocsmái, éttermei, kávézói. Egy bohém magyar író vallomása fõzésrõl és irodalomról. Mindent a rizsrõl. Farsangi falatok és koktélok. Gordon Ramsay fõszakácsa és még sok egyéb, színes tartalom.

?Nem vagyok gasztroarc!?, jelenti ki magáról Cserna-Szabó András író, aki sok kiváló gasztronómiai tartalmú mû szerzõje. A vele készült interjúban szó lesz ételekrõl (sok-sok pacalról) és irodalomról, gasztronómiánk múltjáról és buktatóiról. Alapanyag szempontjából, most terítéken a rizs. Úgy is mondhatnánk, a mocsarak apró kincse. Korántsem mindegy, milyen fajtát választunk, ha rizses ételt szeretnénk készíteni. Szusi, rizottó, ludaskása, rizses hús, paella, esetleg tejberizs?
A tél a disznóvágások, a torok ideje. Lassan kezd elcsépelt lenni, de mindennek kulcsa itt is a jó alapanyag, sõt az állat tartása. 
A szekszárdi bor szerelmesei igencsak örülhetnek a mostani lapszámnak. Ebben a számban ugyanis két igencsak jó nevû helyi borásszal találkozhatnak. Egyikük, Vida Péter már-már különleges kapcsolatban van szõlõivel, hordóinak tartalmával, másikuk, Merfelsz Gábor inkább hedonistaként közelít a szakmához. Utóbbi pincénél különlegességként megtalálhatók a régi tolnai sváb konyha klasszikus fogásai is. Ami mindkettejüknél igaz, a kompromisszummentes minõség keresése.
Gordon Ramsay elsõ, máig leghíresebb, emblematikus londoni éttermének konyháját egy nõi séf vezeti. Clare Smyth ma az egyetlen hölgy Britanniában, aki konyhafõnökként Michelin-csillaggal rendelkezik, ráadásul hárommal. A dolog persze itt sincs túlbonyolítva: sikerének kulcsa az alapanyagok maximális tisztelete, folyamatos kísérletezés és persze kreativitás.
Falatok forradalmáról beszélek Spanyolország szerte. Pedig a tapa több évszázados hagyomány már arrafelé. Legutóbb tapaversenyt rendeztek Valladolidban. A sok tradícióval rendelkezõ falatkák világa tökéletese illik a modern konyhák jellegéhez is. Állandóan lehet kísérletezni, mindig újabb és újabb kombinációkat varázsolni, ráadásul a legmodernebb konyhatechnológiákat is alkalmazni. A versenyen is csupán két fontos kritérium volt: a tapa legyen két-három harapással elfogyasztható, és ne kerüljön többe, mint másfél euró.
A szerkesztõk ezúttal Prágába látogattak. A cseh fõvárosban ma is él Ha¹ek, Hrabal, Menzel szelleme. A Moldva-parti városban ugyanúgy megtalálhatók a klasszikus cseh fogások, mint a legújabb trendek. Ráadásul az egészet egy kis Monarchikus hangulat hatja át. Kihagyhatatlan kalauz, ha valaki a cseh fõvárosba utazik!
A Fûszerkert rovatban a sokak számára kedves zsálya a fõszereplõ. Ambrus Lajos most is a tõle megszokott alapossággal, de rendkívüli hangulattal, jóízûen ír a fûszernövényrõl. A Spájzban, Saly Noémi, ezúttal pedig a csípõs kis fickókat hívta segítségül legújabb receptjéhez.

www.magyarkonyhaonline.hu

2013: Roston sertésmáj, rizottó gerslivel
2012: Magyar Parasztkalendárium 1674
2011: Gordon Ramsay - Mennyei halételek

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2014/02/magy...

sponsored links

Keres?s