Magvas bagel

2014-04-17

sponsored links

Amikor mĂĄr nincs idĂ” kenyeret sĂŒtni, akkor gyorsan agyalni kezdek, hogy mi legyen reggelire. SĂłs vagy Ă©des... Nincs kimondott kedvenc reggelim, mert minden fĂ©lĂ©t szeretek. Az egyszerĂ» kifliktĂ”l, zsemlĂ©ktĂ”l a perecekig, töltött pĂ©ksĂŒtikig bĂĄrmi jöhet. Bagelt kĂ©szĂ­teni mĂĄr rĂ©gĂłta kĂ©szĂŒlök, mert nem "fĂŒrdettem" mĂ©g soha tĂ©sztĂĄt Ă©s kĂ­vĂĄncsi voltam, miben tĂ©r el a hagyomĂĄnyostĂłl. 
A kĂŒlönbsĂ©g, ropogĂłsabb a kĂŒlseje Ă©s a tĂ©szta tömörebb, nem foszlĂłs. 
Magvakkal megszĂłrva, de akĂĄr Ă©desen fahĂ©jas cukorral, lekvĂĄrral megkenve vagy szendvicsnek is el lehet kĂ©szĂ­teni reggelire. A receptet innen lestem el. 






Magvas bagel
HozzĂĄvalĂłk (8db):
1,5 g instant Ă©lesztĂ”
280 g vĂ­z
125 g tk. tönköly bĂșzaliszt
125 g fehér liszt

TovĂĄbbĂĄ:
240 g tk. tönköly bĂșzaliszt
1 g instant Ă©lesztĂ”
10 g sĂł
5 g cukor

Tetejére:
tökmag, napraforgó, szezåmmag, lenmag (de tetszés szerint lehet bårmi)

FÔzéshez:
vĂ­z
1 ek. szĂłdabikarbĂłna

Elkészítés:
A vizet Ă©s a liszteket az Ă©lesztĂ”vel keverjĂŒk ki egy fakanĂĄllal, majd hagyjuk lefedve szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten legalĂĄbb 2 ĂłrĂĄt pihenni. Akkor jĂł, ha mĂĄr elĂ©ggĂ© buborĂ©kos a teteje.
EzutĂĄn tegyĂŒk egy dagasztĂłtĂĄlba a többi hozzĂĄvalĂłkkal Ă©s gyĂșrjunk belĂ”le rugalmas tĂ©sztĂĄt. KelesszĂŒk duplĂĄjĂĄra. MĂ©rjĂŒk le a tĂ©sztĂĄt, vĂĄgjuk 8 egyforma rĂ©szre, majd formĂĄljunk belĂ”le gombĂłcokat. LapĂ­tsuk el egy kicsit, letakarva hagyjuk kelni 20 percig. FakanĂĄl segĂ­tsĂ©gĂ©vel lyukasszuk ki a közepĂ©t, majd körkörös mozdulatokkal nagyĂ­tsunk ezen a lukon. 
Forraljunk fel egy nagyobb fazĂ©kba vizet, amibe legalĂĄbb kettĂ” kĂ©nyelmesen elfĂ©r, tegyĂŒnk bele egy evĂ”kanĂĄl szĂłdabikarbĂłnĂĄt.
A sĂŒtĂ”t melegĂ­tsĂŒk elĂ” 200°C-ra, illetve kĂ©szĂ­tsĂŒnk elĂ” egy tepsit, amit bĂ©leljĂŒnk ki sĂŒtĂ”papĂ­rral.
A bageleket tegyĂŒk a forrĂł vĂ­zbe Ă©s 1-1 percig fĂ”zzĂŒk mind a kĂ©t oldalukat.
EmeljĂŒk ki egy szĂ»rĂ”lapĂĄt segĂ­tsĂ©gĂ©vel Ă©s helyezzĂŒk a tepsire. SzĂłrjuk meg tetszĂ©s szerint magvakkal.
Toljuk a sĂŒtĂ”be Ă©s 15-18 percig sĂŒssĂŒk. VigyĂĄzzunk nehogy nagyon megsĂŒljön, mert gyorsan kĂ©sz van!






Folytatás a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/04/magva...

sponsored links

Keres?s