Madártej

2014-05-03

sponsored links

Ez az az étel, ami szinte mindenkinél a hétvégi ebéd része volt. És imádtuk.

Én ? bármilyen furcsán hangzik is, nemrég készítettem másodszor életemben. Elõszörre rossz emlékeim voltak, összeesett a hab, meg az egész nagyon besûrûsödött. Finom volt, de nem a megszokott (nem véletlenül féltem én a desszertektõl, amit lehet, elrontottam).

Pár napja a párom viszont finoman megemlítette, hogy õ bizony nagyon megkívánta a madártejet? Tudni kell róla, hogy kb. havonta egyszer hallok valami ilyesmit tõle, szinte mindig rám hagyja, mi legyen az ebéd ? gondolom ismerõs a szituáció :) És szinte mindent megeszik, csak onnan tudom, hogy nem sikerült valami jól, hogy nem kér repetát. De szerencsére ez nagyon ritkán van :)

Szóval, ha néha van kívánság, akkor én bizony rögtön nekiállok, régi kudarc ide vagy oda. Így sikerült immár tökéletes madártejet készítenem, örültem is magamnak :) A recepthez olyan sok inspirációt kaptam a netrõl, hogy nem jelölök meg forrást, mert kb. 15 volt. Azért köszönöm nekik az ötleteket! És íme, maga a recept:

Madártej

DSC_5841s

Hozzávalók 4 fõre:

1,5 l tej

4 tojás

10 dkg + 3 ek porcukor

1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília

1 ek liszt

1 csipet só

Pár csepp citromlé



A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét felverjük. Mikor majdnem kemény, hozzáadjuk a 3 ek porcukrot és a pár csepp citromlét. Nagyon kemény habot verünk, akkor jó, ha egy késsel belevágva élesen elválik.

A tejet felmelegítjük a sóval és a vaníliás cukorral (vagy a vanília kikapart magvaival és a rúddal). Ne forraljuk, csak forrás közeli állapotban tartsuk. Evõkanálnyi adagokat teszünk bele a habból, 4 db-nál ne tegyünk bele többet, mert megnõnek. Mindkét oldalukat kb. másfél percig fõzzük. Egy tál fölé szûrõt teszünk, ebbe szedjük a habgaluskákat, ha készen vannak. Mikor lecsöpögtek, áttesszük egy tányérra. Így folytatjuk, míg elfogy a hab. Ekkor a tejet is átszûrjük.

A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd belekeverjük a lisztet is. Mikor a tej már nem forró, fokozatosan összekeverjük a cukros tojássárgával. Visszatesszük alacsony lángra, folyamatosan kevergetve kicsit besûrítjük. Teljesen kihûtjük (akár elõzõ este is elkészíthetõ).

A habgaluskákkal a tetején tálaljuk.


Hasonló bejegyzések:





Változatok egy formára


DSC_2120s
Tavaszi gyûjtögetés


P1010064s
Lelkiismeret-furdalás nélkül


DSC_1367s
Legyen malacunk!




Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s