Ma pulykáztunk....

2014-08-14

sponsored links


...nem mondhatnám, hogy sûrûn eszünk pulykát, évente kétszer-háromszor.
Most annyira friss volt a hentesnél, hogy gusztust kaptam rá, no meg, hogy hûvösre fordult végre az idõ, az esõnek annyira nem örülök, már tisztára dzsungel a kert, már túl sok az idei özönvíz, de kivételesen arra most jó az idõ, hogy egy kissé fajsúlyosabb ebédünk legyen... íme


Húsleves kacsanyakból és pulykazúzából... grízgaluskával

A kakukktojás itt a kacsanyak, volt ugyan friss pulykanyak is, abból is szoktam levest fõzni, több a hús is rajta, de ha választani lehet akkor inkább a kacsanyakból szeretem fõzni a levest... sok zöldséggel... és most éppen grízgaluskával....

1/2 kg kacsanyak
1/2 kg pulykazúza, kisebb darabokra vágva
2-3 sárgarépa
2-3 fehérrépa
1 db karalábé
1 zeller
1 nagy vöröshagyma
1 fej fokhagyma gerezdekre
1 hegyes erõs paprika
1-2 szál lestyán apróra vágva
1 ek. vegeta
só, bors ízlés szerint

Mindent alaposan tisztítva, aprítva, sok hideg vízben fölforralva, majd egészen kicsi takarékon, csak zizeregtetve puhára fõztem. Amikor a villára szúrt zúzadarab megpuhult, lehet tudni, hogy kész a leves.

Grízgaluska
1 tojás villával alaposan felverve egy tálban
1 tk. házizsír /ami lehet sertés, liba, kacsa, szinte mindegy/
egy csipet szódabikarbóna
só, bors
búzadara amennyit felvesz

A tojást jól felvertem, elkevertem a zsírral, megszórtam a szódabikarbónával, sóztam, borsoztam majd vékony sugárban, állandóan keverve szórtam hozzá a grízt, amikor már se nem sûrû, se nem híg, akkor jó.
Közben felforralok sós vizet egy lábasban, majd teáskanállal beleszaggatom, óvatosan megkavargatom és félig lefedve hagyom fõni, nem is tudom, talán 5-10 percig mindenképp, majd elzárom alatta a lángot, teljesen lefedem és a fõzõ levében hagyom eldagadni, ugyanis így már, amikor leszûröm és húslevest merek rá bõven, hogy jól ellepje, nem fogja "meginni" a levest.




Pulykaszárny fûszeresen ropogósra sütve... rizzsel... kovászos uborkával 

2 db pulykaszárny, mindegyik kettõbe vágva
sültcsirke fûszerkeverék
fokhagymasó
olaj, vaj
1 dl víz

2 dl rizs
pici olaj
só, bors

Hatalmas szárnyakat kaptam, 2 fõnek két pulykaszárny nagyon nagy adag, pattanásig jól lehet lakni vele, szóval kettõbe vágtam, alaposan megmostam, jól befûszerezve tepsibe raktam, meglocsoltam olajjal, dobtam mellé egy darab vajat is, aláöntöttem egy kis vizet és 180 fokon /alsó/felsõn/ sokáig pároltam, kb. egy óra elteltével megfordítottam minden darabot és tovább pároltam, amikor megnézve puhának találtam, 200 fokra kapcsolva a sütõt ropogósra pirítottam mindkét oldalát.

Közben elkészítettem a párolt rizst, amit legtöbbször egy pici olajon átpirítok, sózom, borsozom, ha van petrezselyem itthon, akkor azzal is megszórom, majd dupla mennyiségû vízzel felengedve /2 dl=4 dl/ puhára párolom, ill. úgy szoktam, hogy 5-10 perces csendes rotyogtatás után elzárom, teljesen lefedem, tiszta konyharuhával letakarom és saját gõzében szépen megpuhul, közben az összes folyadékot felszívja.
Nem lesz ragacsos, nem tapad össze, egy villával óvatosan fellazítom, majd a sült alól az isteni szaftból locsolgatok rá, csak az íz miatt.

Lehet a rizst bõ, sós vízben is puhára fõzni, pont mint a tésztaféléket, Ázsiában így fõzik puhára, majd leszûrve tálra borítani és megszórni ezzel-azzal, illetve ilyen sültszafttal locsolgatni.

A kovászos uborkáról nincs mit szólni, jó kaprosan, fokhagymásan, mindenki imádja ilyenkor nyáron, vagy majdnem mindenki, én hozzá igazítom az ebédet általában, annyira szeretem, nem is tudom már hány kilónál tartunk, egyszer össze kéne számolnom.





Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2014/08/ma-pul...

sponsored links

Keres?s