M?rv?nyos s?lt t?r?torta

2023-01-26

sponsored links

Mert ezzel a t?r?tort?val m?r r?g?ta tartoztam a csal?dnak, a napokban egy ut?sz?let?snap alkalm?b?l most erre is sor ker?lt. Igaz, kicsit megdolgoztam vele, de az eredm?ny minden?rt k?rp?tolt ?s ?gy ut?na gondolva, nem is volt annyira macer?s. T?lal?skor a tetej?n a habcs?kot n?h?nyunkn?l lecser?ltem m?lnaszemekre, ami szint?n nagyon passzolt a tartalomhoz...

Hozz?val?k egy 26 cm ?tm?r?j? tortaform?hoz:
20 dkg teljes ki?rl?s? keksz
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg ?tcsokol?d?
75 dkg kr?mes t?r?
20 dkg creme fraiche (tejf?l ?s tejsz?n egyenl? m?rt?k? ar?nyban t?rt?n? elkever?s?vel helyettes?thetj?k)
1/2 ek ?tkez?si kem?ny?t?
15 dkg cukor, csipet s?

4 toj?s
5 dkg habtejsz?n (foly?kony ?llapotban)
Karamellsz?sz:
20 dkg cukor
5 dkg vaj
3/4 tk s?
15 dkg habtejsz?n (foly?kony ?llapotban)
A s?t?t (als?-fels? s?t?s) 180 fokra el?meleg?tem. A tortaform?t s?t?pap?rral kib?lelem. A kekszet egy k?ses apr?t?ban morzs?sra apr?tom, (esetleg tehetj?k egy fagyaszt?zacsk?ba ?s egy sodr?fa seg?ts?g?vel ?sszemorzsoljuk) ?s a felolvasztott vajjal alaposan ?sszekeverem.
Belenyomkodom a tortaforma alj?ba. (Seg?ts?g lehet egy kan?l dombor? oldala.)
Beteszem a s?t? k?z?ps? s?n?re ?s 10 percig s?t?m, majd kiveszem ?s f?lreteszem.
A s?t? h?m?rs?klet?t leveszem 170 fokra.
A t?r?t selymesre keverem a creme fraiche-el, kem?ny?t?vel, cukorral ?s csipet s?val. A toj?sokat egyenk?nt beledolgozom.

A tejsz?nt felforralom ?s a v?zg?z felett felolvasztott csokol?d?hoz ?nt?m, j?l el.
A t?r?s massz?t megfelezem ?s az egyik fel?hez hozz?adom a csokol?d?s egyveleget.
A feh?r t?r?massz?b?l 3 kan?lnyit a kih?lt kekszalap k?zep?re teszek, majd a csokis kr?mb?l 3 kan?llal a feh?r k?zep?be csorgatok. Majd megint a feh?r k?vetkezik, amit a csokis k?zep?be teszek. Addig csin?lom ezt v?ltakozva, m?g a k?tf?le massza elfogy. ?gy a bel?lr?l a kr?m sz?p lassan a tortaforma  fala fel? fog folyni. A v?g?n egy hurkap?lc?val ?vatosan a tetej?t m?g megkeverem (nem sz?ks?ges, ez esetben zebracs?kszer? mint?t kapok a v?g?n).
A s?t?ben kb. 65-70 percig s?t?m. (Ha nagyon ?gne, s?t?pap?rt rakok a tetej?re.)
Mikor k?sz, legal?bb 3 ?r?t h?lni hagyom.
A karamellsz?szhoz a cukrot 3 ek v?zzel felolvasztom ?s aranybarn?ra karamelliz?lom. F?lreh?zom a t?zr?l, majd a vajat (apr?nk?nt) ?s a s?t belekeverem. Fel?nt?m a tejsz?nnel ?s visszateszem a t?zhelyre. ?vatosan, alacsony h?fokon 2 perc alatt sim?ra keverem.
A tort?t a foly?konyra meleg?tett karamellsz?sszal t?lalom.
(A torta d?sz?thet? kedv?nkre, b?rmif?le szemes gy?m?lccsel, vagy habcs?kkal is.)




Folytats a blogon ... https://notburga.blogspot.com/2023/01...

sponsored links

Keres?s