M?lna-eperkr?mes torta

2023-07-01

sponsored links

...nemesvakolat, plusz kandall?: pipa!

 


 
A csal?di h?zban elt?lt?tt b? 1 ?v?nk alatt h?rom k?m?ves csapatot fogyasztottunk ? a v?g?n j?l felpaprik?zva. Ebb?l k?t brig?d t?nylegesen dolgozott is n?lunk, a harmadik viszont a terep felm?r?se ut?n, ill. a ?kezet r?!? ellen?re nem j?tt.
Az els? team ut?n ?s helyett nek?nk magunknak kellett kijav?tani a hib?kat, ?s elv?gezni az utols? sim?t?sokat. A szinte az ?gb?l lepottyan m?sodik p?rossal ugyan nem volt bajunk, ?k az egy?b dolgokat tavaly ?sszel sz?pen megcsin?lt?k, de tavaszra elf?jta a munkakedv?ket a sz?l, ?gy azt?n a miattuk eltol?dott nagyobb munk?latok a felh?bor?t? m?rt?k? ?g?rget?s ut?n r?sz?kr?l tot?l elmaradtak. ?s bek?sz?nt?tt a ny?r.
Mindezen v?gigmenni nem nagy vid?ms?g, hiszen manaps?g majdhogynem lehetetlen szakembert tal?lni, j?t ?s megb?zhat?t meg pl?ne. ?gyhogy joggal evett a fene amiatt, hogy szaki n?lk?l maradunk az olyan munk?k kapcs?n, mint amilyen egy sufni, egy befalazott ajt? + ablak, valamint egy kicser?lt gar?zsajt? miatt s?r?lt fal ut?lagos nemesvakolatoz?sa. Ilyen apr?s?gok miatt ugyan ki szeret kivonulni!?
Az els? brig?d persze eleve itt volt egy nagyobb l?legzet? mel? ok?n, de tapasztalva a hant?z?st, ?s l?tva az ig?nytelens?g?ket, nem b?ztuk r?juk a tov?bbiakat. Legal?bb nem kellett m?r hi?ba t?ltenem bel?j?k a pr?mium kateg?ri?s k?v?t. :D
A harmadik du? sz? n?lk?li elhavaz?d?sa ok?n a v?gs? elkesered?s jobb h?j?n az egyik szomsz?d fel? ir?ny?tott. Neki ? elmond?sa szerint ? volt m?r n?mi vakol?si tapasztalata. A pr?ba cseresznye viszont az ellenkez?j?t mutatta: az a tapasztalat igencsak megkopott, vagy t?n sosem volt. A tov?bbi munk?t?l eltiltottuk, meg?rizend? a j? szomsz?di viszonyt. Egyetlen falfel?let miatt odalett az ?sszes dr?ga anyag, csak a r?fizet?s maradt, ?s persze tet?z?d?tt a gondunk: az elbalt?zott falr?sz tov?bbra is rehabilit?l?sra v?rt.
Azt?n v?gre elj?tt a kandall??p?t?s ideje, ?s akkor csoda t?rt?nt! A mester ui. felfedte a titk?t: a f? profilj?n t?l 20 ?ve falat is vakol. B?rcsak hamarabb f?ny der?lt volna r?!
A kandall?nkr?l val? kor?bbi besz?lget?sekb?l ?s a referenciamunk?ir?l l?tott fot?k alapj?n az sem lepett volna meg, ha a sz?szedetben az ? neve ?llna a maximalizmus ?s a megb?zhat?s?g kifejez?sek hely?n. B?r tele a napt?ra, ? m?gis azonnal elv?llata n?lunk a fent eml?tett pluszokat is. L?tva, ahogyan dolgozik, egykett?re elengedt?k a m?ltat. A munkamor?lja p?lda?rt?k?, ?s ezzel abszol?t ?ssze is foglaltam a l?nyeget. ? a mi ember?nk! Sz?vesen lesz?nk az ? j? h?r?t viv? k?vetkez? sz?j. Tiszta vicc, hogy am?gy egy utc?ban lakunk, olyan k?zel egym?shoz, hogy szerintem meghallan?, hogy lef?tt n?lunk a k?v?. :D
Kedves Gyula, ez?ton is k?sz?nj?k, hogy sz?m?thattunk r?d, ?s hogy benned nem kellett csal?dnunk! Nagyra ?rt?kelj?k a precizit?sodat. A kandall? kapcs?n is ugyanezeket mondhatjuk ? t?k?letes lett a v?geredm?ny, ami a nappalink f?ny?t egy?rtelm?en emeli. :)
A pont a t?rt?net v?g?re pedig ez a torta, meg?nneplend?, hogy v?gre t?l vagyunk ezen az eg?szen. Persze a mester is kapott bel?le k?stol?t (nagyon szerette), de s?t?k ?n m?g direkt csak neki ?s a csal?dj?nak. :)

 


Hozz?val?k 16 cm-es tortaform?hoz:

a pisk?t?hoz:
2 toj?s
4 dkg krist?lycukor
1 ek. napraforg?olaj
4 dkg finomliszt
1,5 dkg holland kaka?por
? mk. s?t?por

a kr?mhez:
45 dkg m?lna ?s f?ldieper vegyesen
9 dkg porcukor
1 cs. Bourbon van?li?s cukor
1 ek. frissen facsart citroml?
4 dkg ?tkez?si kukoricakem?ny?t?
2 dl habtejsz?n

a tetej?re:
1,5 habtejsz?n
1 mk. porcukor
citromf?lev?l

elk?sz?t?s:
  1. A pisk?t?hoz a toj?sok feh?rj?t kem?ny habb? verj?k. A s?rg?j?t a cukorral habosra kavarjuk, ?s az olajjal egy?tt a feh?rjehabra ?ntj?k. R?szit?ljuk a kaka?- ?s s?t?porral vegy?tett lisztet, ?s ?vatosan ?sszeforgatjuk.
  2. A pisk?tamassz?t a s?t?pap?rral b?lelt tortaform?ba ?ntj?k, ?s el?meleg?tett s?t?ben megs?tj?k. Tortar?csra t?ve, a form?ban hagyjuk kih?lni, majd k?t lapra szelj?k.
  3. A kr?mhez a kem?ny?t?t a k?tf?le cukorral l?basba sz?rjuk.
  4. 35 dkg m?lna ?s eper kever?k?t (ha mirelit, akkor el?bb szobah?m?rs?kleten hagyjuk kiengedni) k?zi mixer pohar?ban ?sszeturmixoljuk.
  5. Az ?gy kapott gy?m?lcsl?b?l egy keveset a cukros kem?ny?t?h?z ?nt?nk, csom?mentesre keverj?k, majd fel?ntj?k a t?bbi l?vel, ?s k?zepes l?ngon, ?lland? kever?s mellett pudingot f?z?nk bel?le. Folpackkal letakarva teljesen kih?tj?k.
  6. A kih?lt pudingot robotg?ppel alaposan ?sszekeverj?k, majd hozz?forgatjuk a habb? vert tejsz?nt. A kr?met 2/3-1/3 ar?nyban kett?vessz?k.
  7. A nagyobbik adaghoz hozz?keverj?k a f?lretett (10 dkg) gy?m?lcs?t (ha sz?ks?ges, az epret el?bb kisebb darabokra v?gjuk), ?s azt is 2/3-1/3 ar?nyban kett?osztjuk.
  8. Az egyik t?sztalapot lerakjuk az elmosott tortaform?ba, bele?ntj?k a gy?m?lcsszemekkel kevert kr?m nagyobbik adagj?t ?s befedj?k a m?sik lappal. A t?bbi gy?m?lcsdarabos kr?met a tetej?re sim?tjuk, ?s n?h?ny ?r?ra h?t?be tessz?k dermedni.
  9. A torta sz?l?t k?ssel elv?lasztjuk a forma oldal?t?l, ?s levessz?k r?la a karim?t. A marad?k kis adag kr?mmel (azzal, amibe nem kevert?nk gy?m?lcs?t) k?rbekenhetj?k a torta oldal?t, ?s/vagy d?sz?t?cs?vel ell?tott habzs?kba t?ltve k?rbed?sz?thetj?k vele a torta tetej?t. H?t?ben 1 ?r?t dermesztj?k.
  10. A tetej?re sz?nt tejsz?nt a porcukorral kem?ny habb? verj?k, d?sz?t?cs?vel ell?tott habzs?kba t?ltj?k, ?s r?zs?kat nyomunk a torta tetej?re. A hab k?zep?t citromf?lev?llel d?sz?tj?k.
s?t?si h?fok: 165?C
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s
s?t?si id?: kb. 17 perc

Tipp:
Ha van friss m?ln?nk ?s f?ldiepr?nk, azzal is kidekor?lhatjuk a torta tetej?t.

Megjegyz?s:
Nekem most nem volt elegend? gy?m?lcs?m (azaz ?sszesen csak 25 dek?nyi volt), ez?rt 1 dl tejjel p?toltam ki a pudinghoz sz?ks?ges folyad?kmennyis?get. Emiatt a kr?m halv?nyabb r?zsasz?n?, mint amilyen akkor lett volna, ha csak gy?m?lcs?t haszn?lok.

 


 


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2023/07/malna...

sponsored links

Keres?s