Lõrinc szülinapi tortája

2014-05-03

sponsored links

Azt kérte, hogy túrós és gyümölcsös legyen.

A múltkor kitaláltam egy jó kis tésztát (Nemrég találtam egy lisztes receptet egy szakácskönyvben és kicseréltem a lisztet õrölt zabpehelyre meg dióra. Ha legközelebb sütök olyan sütit, lesz blogbejegyzés is belõle.), amit ehhez a szülinapi tortához továbbfejlesztettem. Finom piskótaszerûség lett belõle., amit mascarponés túrókrémmel töltöttem meg.
Olyan ez a tortacsinálás nálam, mint Surdánál a fodrászkodás. Elkezdem, aztán alakul valahogy. Ez most ilyen lett.



Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg õrölt zabpehely
  • 10 dkg darált dió
  • 15 g sütõpor
  • 20 dkg (barna)cukor
  • 6 tojás sárgája
  • 6 tojás fehérje
  • 2 evõkanál langyosvíz
  • örölt vanília (egy zacskó vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
A cukrot és a tojássárgákat habverõval magas fokozaton 5 perc alatt habosra kevertem. Hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a vizet, összekevertem, és 4-5 adagban közékevertem az elõre összevegyített zabpehely-darált dió-sütõpor egyveleget.

Beleöntöttem a sütõpapírral kibélelt tortaformába (23 cm átmérõ) és hõlégkeverésben 175 fokon sütöttem 20 percig, aztán nem volt sikeres a tûpróba, így még 150 fokon 10 percig.
Egy konyharuhával letakarva várt reggelig.

A krémhez:
  • 0,5 kg túró
  • 0.5 kg mascarpone
  • 6 evõkanál porcukor (xilit)
  • 1 citrom lereszelt héja
  • õrölt vanília (vaníliás cukor)
  • 4 dl tejszínbõl vert kemény hab
 És még
  • kb. 70 dkg-nyi eper
  • 15 dkg étcsokoládé (20 dkg kellett volna, hogy jobban lefolyjon az oldalán)
  • 5 dkg vaj
Elõre szólok, ez sem édes krém, tehát ha valaki szükségét érzi, a cukor mennyiségét lehet növelni, de szerintem így üde.

Én lusta vagyok a túrót áttörni, ezért beletettem az aprítógépbe a tejszínhabon kívül az össze hozzávalót és az krémmé  kutyulta (így több nyalakodnivaló is maradt a végére), ami után átkerült a massza egy nagyobb tálba.

Egy másik tálban kemény habbá vertem a tejszínt, majd több apró adagban közékeverem a krémhez. Óvatosan kevertem, hogy a legkevésbé törjön. Ezt a könnyû levegõs krémet betettem a hûtõszekrénybe kb. 1 órányi idõre.

Az urammal kettévágattam a tortát kétharmad/egyharmad arányban.

A vastagabb lap lett az alja, véknyan megkentem krémmel. Nagyjából egyforma magas eperszemeket hosszában kettévágtam, és a szára felõli végét laposra, hogy megálljanak a torta peremén.

A vágási felülettel kifelé fordítva körberaktam a tortalapot az eprekkel, és a közepébe halmoztam a krémet. Befedtem a véknyabbik lappal, amit nagyon véknyan megkentem krémmel, hogy majd az eperdarabok ne guruljanak le.  Jó sok félbevágott epret rápakoltam

Az étcsokoládét gõz fölött megolvasztottam, közben a vajat alaposan kisütöttem, a kettõt összekevertem és ráöntöttem az eprek tetejére.



Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s