Lépésrõl Lépésre: APRÓSÜTEMÉNYEK-Moelleux au Chocolat

2014-07-15

sponsored links


Köszönöm ismét, megint, és ezerszer még, azt, hogy aggódtok. Van bennem feszültség persze még mindig dögivel, ezt nem lehet megszokni. Sosem lehet, ahogy látom csak akkor ha itt nõsz fel Izraelben...de valahogy úgyis lesz, ha más nem... nekünk van hova hazamenni. A Kb.kóseren ígérem mesélni fogok, de még mindig rajta ülök azon a bizonyos érzelmi hullámvasúton, és kedvem sem volt írni ahogy láttátok.

Ami nagyon szuperül jött, az a Nespresso játéka, a következõ bejegyzésemben meg is szakítom egy kicsit az aprósüteményeket, hogy elmesélhessem miként törtem a fejem rajta, mit láttam bennem kihívásnak. A legszuperebb az volt, hogy napokra elterelte a figyelmemet. Úgyhogy most jöjjenek a kérdések, mert elememben vagyok, és legalább nem kattogok én sem a bunkerszobában. :)



Azt hiszem ez a kedvenc aprósüteményem. Nem hiszem, tudom. És nem ismertem. Nem én, az iskolában az elsõ héten készítettük, és azóta...hát nem viccelek, majdnem minden második héten tuti, hogy elkészül. Alapjáraton grand manier kerül bele, de azóta én már készítettem whiskyvel, rummal, múltkor találtam kókusz likõrt, a suliból még kaptam egy kis körtét. Mindegyikkel szuperül mûködik. De nélkülük (próbáltam), szegényke nagyon halványka aprósütemény...

Õ egy "piping" keksz kategória. Tehát elõször is habzsákra lesz szükségünk. Megoszlanak a vélemények ki milyen habzsákot szeret. Bár próbálok a lehetõ legtöbbet  nem ártani a Földnek, de én a textiltõl egyszerûen irtózom. Senki nem tudja velem elhitetni, hogy az higiénikus. Mostam persze, fordítottam, ki be, szárítottam, aztán egyszer csak..mégis penészes lett. Na akkor mondtam ne tovább...(munkahelyeimen már amúgy is a plafonra másztam, hogy használták õket, de még az én áztatom, mosom, suvickolom technikám sem jött be) Tehát én maradok a mûanyag habzsáknál, és kétszer felhasználom általában. (Hülye gyerek így nyugtatja magát). A szilikonost pedig én speciel nem értem, mert nagyon szupernek tûnik, de hogy eszméletlen rossz használni nekem az is biztos. Szóval mindenki bátran kísérletezzen, hogy rájöjjön mi álmai habzsákja :)

A süteményt háromféleképpen készíthetjük el. (és a harmadik lesz a csalás, ha nincs otthon habzsákunk).
Ennek a süteménynek alapvetõen a teteje repedezett kell, hogy legyen, ahogy térfogata nõ sütés közben. Ez elõször is köszönhetõ annak, hogy jól keverjük ki a tésztát, a második, az, hogy nyomjuk ki a zsákból. A egyszerûen csak kb. 4 cm átmérõben kinyomjuk (mint egy habcsókot) Nem lesz repedezett (Lásd a képen) , ha csigaszerûen nyomjuk ki akkor igen. :) És...ha nincs habzsákunk, (mert ezt a tésztát kinyomás után hûtõbe kell tenni) akkor egyszerûen, csak terítsük ki a tésztát egy sütõpapírra, tegyük be a hûtõbe, utána formázzunk belõle golyókat, majd tegyük vissza. És akkor is repedezett lesz. 

De mindháromnak a belseje olyan lesz, mint a csokoládé láva. Tehát...nem lehet abbahagyni. 


MOELLEUX AU CHOCOLAT (kb. 25 db)

115g 64% étcsokoládé (min)
15gr vaj
55g tojás
35g cukor
15g grand manier
35g liszt
35g mandulaliszt
1gr sütõpor

A csokoládét és a vajat vizgõz felett felolvasztjuk (maximum 55 fokig) cukorral fehéredésig habosítjuk. (Tegyük hozzá a cukrot két részletben. Kezdjük el felverni a tojást, és adjuk hozzá a felét, majd mikor már kezd fehéredni a második felát)
Elkeverjük a szárazanyagokat, és átszitáljuk: liszt, mandulaliszt, sütõpor.
Az olvasztott vajas csokoládét levesszük a tûzrõl, és egy másik tálba öntjük. (Ha ebben keverjük nem tud hûlni a tészta). Hozzácsurgatjuk a tojásos keveréket, miközben folyamatosan keverjük egy spatula segítségével. Jöhet az alkohol és végül a szárazanyagok. 8-12mm átmerõjû habcsõ segítségével 4 cm átmérõjû halmokat készítünk, a fent említett módon. Ezután a fagyasztóba, vagy a hûtõbe tesszük még teljesen meg nem dermed. (kb. 15 perc)
Mindegyiket még hideg cukorba forgatjuk és 170 fokon 4-6 perc alatt megsütjük. A sütõpapírral együtt áthúzzuk egy rácsra, hogy kihûljön, de ne száradjon (ha a tepsin hagyjuk, kekszet is eszünk). majd porcukorba beleforgatjuk.

Bon Appetit! :)
<3 p="">

Folytats a blogon ... angelastaste.blogspot.com/2014/07/lep...

sponsored links

Keres?s