Lépésrõl Lépésre: APRÓSÜTEMÉNY-Biscotti

2014-06-09

sponsored links




Hivatalosan, az aprósütemény/keksz 2-3 harapással eltüntethetõ. De valljuk be..általában egy. Hivatalosan meleg vagy hideg italok mellé ajánlott. Nálunk viszont általában a hûtõ tetején van és nasinak hívjuk.
Ami viszont biztos, hogy a következõ alapanyagokból áll (a tojás néha elmarad):

  • vaj
  • cukor
  • liszt
  • tojás
Tehát a spájzban és a hûtõben, ebbõl mindig kell lennie. (Nem mintha nem lenne). Ha nekiállunk egy aprósüteménynek érdemes végig gondolni, mire szánjuk (értem ez alatt, hogy mikor akarjuk fogyasztani és meddig akarjuk, hogy elálljon). Mert van ugye száraz keksz és puha keksz.És végül is ide sorolhatjuk a szárazon belül az omlós tésztákat is. Ami már a keksz úgynevezett "ropogós változatai" (pl. ugye egy jó tart alap). Aminek egy trükkje van, hogy nem szabad túldolgozni a tésztát. Miért? Mert ahogy dolgozunk vele, gyúrjuk, és azt vesszük észre egyre nyúlósabb lesz, annak az az oka, hogy a lisztben lévõ glutén reakcióba lép a folyadékkal (pl. tojásban a fehérje), és az igazi levegõs ropogósság az ezzel a lendülettel feledésbe is merül. Tehát van különbség száraz elrontott tészta, és levegõs ropogós tészta között. Még az elsõ tömör és fullasztó,és rengeteg lekvár mentheti meg :), addig a másik szinte elolvad a szánkban.  
Bármilyen kekszet is készítünk, mindig gondosan le kell zárni, és ha innentõl kezdve cipõt vesztek, és látjátok benne a kis fehér zacskót, ami arra hívatott, hogy elszívja a nedvességet, mostantól tegyétek félre, mert nagyon hálás baráttá fog válni sok esetben. Mert a nedvesség, a pára, még ha nem is érzitek, egy-két nap alatt tönkreteszi a kekszet, amit ugye jobb esetben nem aznap tüntetünk el. Így egy hétig száraz helyen tökéletesen eláll bármelyik keksz. A puha kekszek esetében ugyanígy járunk el, jól lezárva, és néhány esetben hûtõbe kell tenni. Viszont az eltarthatóság mivel nedves (itt nem kell a kis fehér zacskó ha van otthon), lecsökken 2-3 napra. Utána is ehetõ még, csak elkezd száradni.

A sütésnél sok esetben ott ronthatjuk el, hogy a sütõpapírt lisztezzük, egyikre sincs szükség. Minden meg van már magában a tésztában. Pl. azzal, hogy lekenjük vajjal a sütõpapírt, mert félünk, hogy odaragad, elõfordulhat, hogy a keksz széle máris barnul és a közepe még sehol nem tart. (Másképp kezd el terülni a keksz, a sok zsírtól). A legjobb választás, ha veszünk egy jó szilpátot (bár baromi drága, de ha jól bánunk vele akkor kitart 5-10 évig), vagy szilikonos sütõpapírt.  Mivel ezek a kekszek aprók és hamar megsülnek, a recept végén azt olvashatjuk, hogy azonnal tegyük át rácsra. Vannak olyan sütemények, amik még ugye puhák ehhez, és azonnal eltörnek ahogy pakolgatjuk át egyesével. Én mindig óvatosan szorosan a konyhapulttól párhuzamosan a tepsibõl kihúzom a sütõpapírt kekszestül és úgy hagyom kihûlni. (Igen, egy sima sütõlemez sem árt, ez viszont olcsó, és Ikeában beszerezhetõ). Az ok, hogy miért kell levenni a lemezrõl, nem másért van, mert a keksz egyszerûen tovább sül, a meleg lemezen, és szárít.

Persze itt még nincs vége, de mára szerintem ez elég lesz.  



BISCOTTI

80g tojás
140g liszt
60g cukor
3g szódabikarbóna
2g só
1 vanília
1 citrom héja
25g pisztácia
50g mogyoró
50g  aszalt sárgabarack

150°C 25-35 perc. Plusz szárítás 5-8 perc.

A mixerben a gitár fejet használjuk. A Keverõtálba beletesszük egybe: a lisztet, sót, cukrot, szódabikarbónát, tojást, vanília kikapart belsejét és a citrom héját. Addig keverjük, még össze nem áll közepes fokozaton. Lassú fokozaton hozzákeverjük a pisztáciát, török mogyorót és a felszeletelt sárgabarackot.
A felületet kilisztezzük, és pár mozdulattal téglalap formájúra gyúrjuk. (Mivel nincs benne vaj, könnyebb lesz a dolgunk). Hogy szép fényes legyen a teteje, egy tojást kikeverünk egy csipet sóval és finoman lekenjük. 
150 fokon sütjük kb. 30 percen keresztül (légkeveréses) sütõpapíron. Hagyjuk kihûlni, majd egy jó éles recés késsel szeljük vékonyra. Tegyük vissza a sütõbe, és szárítsuk ki (de ne barnuljon meg).

A biscotti a legegyszerûbb aprósütemény, elronthatatlan, és nagyon sokáig eláll. Minél vékonyabbra tudjuk szeletelni annál jobb szerintem, mert egyáltalán nem lesz fullasztó. 

Bon Appetit! :)

Folytats a blogon ... angelastaste.blogspot.com/2014/06/lep...

sponsored links

Keres?s