Légy a nap császára!

2014-03-03

sponsored links



császármorzsa egy osztrák eredetû, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák-Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerû étel.

image_1366094036615722

A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi hercegnõ udvari szakácsa készítette elõször a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya. Eredeti nevét (Kaiserschmarrn) valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent.

Szegeden és környékén cicvara vagy csicsvara néven is emlegetik, mely a térségben közismert, hasonló módon készülõ étel.

Alapvetõen palacsintatésztából, zsíron történõ pirítással készül, de leggyakrabban liszt helyett búzadarát használnak. Általában porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztják.

Az én általam bevált recept búzadarával készül. Diétás változatához használjunk édesítõt és édesített port, valamint teljes kiõrlésû búzadarát.






Hozzávalók:
3-4 személyre

15 evõkanál búzadara (25 dkg)
3 tojás
5 dl tej
másfél marék mazsola (10 dkg)
10 dkg margarin (a sütéshez)
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
(porcukor, lekvár)
A cukor felét keverd bele a langyos tejbe, adj hozzá egy csipet sót, vaníliás cukrot majd áztasd bele a mazsolát és a búzadarát.

20 perc múlva, amikor a búzadara megdagadt a tejben, a tojások sárgáit keverd robot géppel habosra a cukor másik felével. A fehérjét verd kemény habbá és a vége elõtt tegyél bele 1 evõkanál cukrot. Addig verd míg teljesen kemény nem lesz.

Tedd a tojások sárgáját a tejes masszához, majd kanalazd bele a fehérje felvert habját.

Lassan keverd most már csak fakanállal.Az én segítségemre van egy nagyon frankó találmány a HOTPAN . Ebbe olvasztom ki a vajat és beleöntöm a masszát. 130 fokon sütöm, pár perc múlva megkeverem, míg kisebb nagyobb darabokra nem hullik. Folyamatosan kevergesd, nehogy leégjen. Az a jó, ha mindenféle darabok vannak benne. Aranysárgára pirítom, és lekvárral, porcukorral tálalom.Akinek nincs ilyen gépe, teheti teflon serpenyõbe és ugyanígy készítheti el. Elkészíthetõ még tepsiben sütõben, de ott is többször át kell kavargatni.

Ez alkalommal a diétás változatot készítettem, és saját magam által készített diétás lekvárt kínáltam mellé.


1


Császári Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/03/03/leg...

sponsored links

Keres?s