Lángos (piacos)

2014-01-04

sponsored links





Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl langyos víz  kb.
1 teáskanálnyi cukor
2-2.5 dkg élesztõ
1 csapott evõkanálnyi só
0.5 dl olaj
+ a sütéshez olaj

Elkészítés:

Legjobb, ha a liszt is langyos, vagy legalább szobahõmérsékletû.

Langyos vízben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt.
Amikor az élesztõ is feloldódik, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy csomómentes, lágy, rugalmas tésztát kapjunk.
Amikor a tésztánk hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, olajat csorgatunk hozzá az edény oldala mentén, hogy kissé bevonja a tészta külsõ felületét, és így kavarjuk még át egy kicsit.
Huzatmentes helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni kb. 30 perc alatt.

Sütés elõtt olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk, gömbölyûre formáljuk, kissé ellapítgatjuk, és olajjal megkent felületre (tálcára, tepsire) tesszük õket kb. 15 percre.
Ahol dolgozunk, egyenletes hõmérséklet legyen, és továbbra se érje huzat a tésztát!

Bõséges mennyiségû olajat forrósítunk.
A legrégebben megformált darabokkal kezdjük a sütést, az az oldala, amelyik eddig felül volt, most kerüljön alulra.
Középrõl kiindulva a szélük felé, kihúzgáljuk kerek formára a tésztadarabokat, óvatosan bele eresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon a lángosokat.

Az olaj jó forró legyen, de ha túlzottan fel van hevítve, kívül hirtelen megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat a vastagabb részeknél, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.
Próbaképpen beledobhatunk egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.

Papírtörlõre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.
Kb. 8-10 db lesz belõle, a nagyságuktól függõen.
Tejföllel, fokhagymával kínálhatjuk.





Folytats a blogon ... nassolo.blogspot.com/2014/01/langos-p...

sponsored links

Keres?s