Lisztmentes, mandulás csokitorta

2014-06-04

sponsored links

Csokitorta.jpg

 

 

 A "-mentes" szó láttán mindig kétely ébred bennem, alkalmas-e emberi fogyasztásra az elém tálalt étel, vagy csak a táplálék-intoleranciában szenvedõk életben tartására készült borzalom, aminek kedves nevet adtak?

 

Mostanában én is sokat kísérletezem ilyen helyettesítõ termékekkel, illetve keresem azokat az alapanyagokat, amelyek nem "helyettesként", hanem teljes értékû hozzávalóként, nemhogy elvesznek, hozzáadnak a készülõ étel minõségéhez.

 

Ezek beszerzése nem mindig egyszerû, de egy múlt heti találkozó során megtudtam, hogy e téren jelentõs könnyítés várható (legalábbis  a háziasszonyok életében): a Tesco több mint 100 új termékkel bõvítette a glutén- és, laktózmentes, illetve diabetikus és bio élelmiszereinek kínálatát. Az így már több mint 500 féle terméket tartalmazó kínálattal a Tesco nyújtja a legszélesebb választékot az ételintoleranciában vagy cukorbetegségben érintettek, valamint a bio élelmiszereket fogyasztók számára.

 

A rendezvényen a Büfé Budapest készített néhány valóban remek ételt a termékek felhasználásával: az én abszolút kedvencem ez a mandulaliszttel készült csokitorta volt. Mostanában nálam is forgalomban van ez a termék, ezt a receptet is feltétlenül ki fogom próbálni. Egy dologra kell felkészülni, ha az ember nem búzaliszttel süt: három részre vágható, magas piskótát nem fog kapni. Ha például ebbõl igazi tortát szeretnénk, azt laponként kell megsütni - én ezért tartok a 23 centis tortaformából kettõt, hogy gyorsan menjen.

 

 

 

Mandulás csokitorta

 

 

Hozzávalók (27 cm tortaformához):

180 g bio keserû csokoládé (Vivani Feine Bitter organic dark 71%)

125 g bio perui barnacukor (Alce Nero zucchero di canna integrale)

200 g mandulaliszt (Variocommerce Kft. 100% mandulabél)

4 db bio tojás

175 g bio vaj

 

A bevonathoz:

100 g bio keserû csokoládé

50 g bio vaj

 

Elkészítés:

A sütõt elõmelegítem 150 °C -ra, a tortaformát sütõpapírral bélelem, majd félreteszem. A csokoládét vízgõz fölött megolvasztom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját a cukorral habosra verem. Hozzáadom a vajat, majd beleforgatom a darált mandulát, és végül aláforgatom a tojáshabot. A masszát beleöntöm a formába, 35 perc alatt készre sütöm. 10-15 percet pihentem, lekapcsolom a tortaformát, tovább hûtöm. Vízgõz fölött megolvasztom a vajat, pár percet hagyom hûlni,  és a masszát szépen elosztom a tortám tetején. 10-15 perc után tetszõleges szórom pirított mandulával, sópehellyel. Hûtöm, akár egy éjszakát, úgy lesz az igazi!

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/06/04/li...

sponsored links

Keres?s