Libazsíron pirított petrezselymes citromos parázskrumpli

2014-06-03

sponsored links

Öhöm, akartam mondani: újburgonya. Mert állítólag így elegáns. Vidéki vagyok na, a nagypapám is krumplinak hívta, amit a földjén megtermelt, nekem ez égett be. Kádár elvtárs is megmondta: a krumplileves legyen krumplileves (ez meg egyre idõszerû manapság? ;) ). Ráadásul újkrumpli esetén a férj ultra ortodox kissé régimódi, nem tûri szereti a variálást: zsír, petrezselyemzöld, só, bors, ennyi. Stikában azért néha szoktam csalni, csak annyit, hogy ne bukjak le, ha már egyszer elvett. ;)

Parázskrumpli, petrezselyemzöld, liba/kacsazsír. Nem kell túlbonyolítani az elkészítését. Tavasszal betegre tudjuk enni magunkat belõle, az egyik legjobb dolog ilyenkor. A pucolás is egyszerû: alapos mosás után csak átdörzsölöm egy dörzsi (vagy mi a fene)? szivaccsal. Azután már csak egy kis (vagy sok)zsír kell és lehet is örömködni. Általában magában tejföllel, vagy valamilyen erõsebb, érettebb sajttal szoktuk enni, néha köretként. Semmi flanc, semmi variálás, minek bonyolítani

Ez még a grillezéskor készült, amikor a tavaszi vegyes saláta is.

Elõkészítés: 5 perc

Sütési idõ: 10 ? 15 perc

petrezselymes_citromos_sült_ujkrumpli (1)



Hozzávalók:

1 ? 1,5 kg apró parázskrumpli

2 ek. liba -vagy kacsazsír

frissen tekert bors

jó nagy csipet só (ha kell, több is lehet)

1 nagy csokor friss petrezselyemzöld (helyette lehet 2 ág kakukkfû vagy 1 ág rozmaring)

egy kisebb citrom felének a leve (elhagyható)

A parázskrumplikat bõ vízben alaposan megmostam és átdörzsöltem egy tiszta konyhai szivacs dörzsis felével. Konyharuhára borítottam és szárazra töröltem a krumplikat. Így nem fog az arcunkba fröcsögni a forró zsír (olaj), amikor a serpenyõbe tesszük.

Egy nagy, magas falú serpenyõt (aminek fedõje is van) jól felhevítettem. Amikor kellõen forró volt, beletettem a 2 ek. zsírt és hagytam elolvadni. Nagyjából 1 perc alatt a zsír is forró lett, rádobtam a krumplikat, gyorsan sóztam, borsoztam és azonnal lefedtem. 2 ? 3 percig ezen a magas hõmérsékleten pirítottam, idõnként megráztam a serpenyõt. Kissé mérsékeltem a lángot és 10 ? 15 perc alatt megsütöttem. Idõnként alaposan átrázogattam a serpenyõt, de a fedõt nem vettem le.

Közben megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet. 10 perc elteltével ellenõriztem a krumplit, egy nagyobb darabot kivettem és megkóstoltam. Kellett még pár perc, hogy puha legyen mind. Még egy csipet sót tettem rá. A végén, az utolsó 1 percben erõsítettem a lángon a serpenyõ alatt és rápirítottam még egyet a krumplikra.

A végén meglocsoltam a citromlével és megszórtam a friss, illatos petrezselyemzölddel. Ennyi.

A facebook-on pedig itt találtok meg.

petrezselymes_citromos_sült_ujkrumpli (3)


Innen is szemezgethettek




kakukkfüves gombával töltött krumpli (2)
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal


gyomberes rozmaringos tejszines csirkemell (1)
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)


piritott_gombas_kremsajtos lepeny (9)
Pirított gombás krémsajtos lepény


porehagymas_koles_kakukkfuves_piritott_gombaval
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/06/03/lib...

sponsored links

Keres?s