Levendulás sárgabarackdzsem tartósítószer nélkül

2014-07-22

sponsored links



Az idén a sárgabaracklekvár egyik fûszerének, a levendulát választottam.
 Dzsemet készítettem az ízesítésével.




Igazából a többi lekvárhoz képest plusz munkát nem jelentett, hacsak azt nem, 
hogy a levendulát leszedtem a kertben, majd késõbb kiszedtem a lekvárból :) 
nem mindet, pár virágot hagytam benne.
Nem csak a virágot tettem bele, a kevés cukorral megszórt megtisztított barack közé, 
hanem szárastól a virágfejet és volt rajta levél is.
Teljesebb levendulaízt kaptam így.




 Levendulás sárgabarackdzsem

Hozzávalók
sárgabarack
cukor (a barack -nettó- súlyának 15 %-a)
1-2 db kezeletlen citrom leve
~ 1 kilogrammonként 3-4 ág levendula

A fán beérett barackot, többször megmostam, a pöttyöket kivágtam, 
kettévettem és a végét is kikanyarítottam. 
Fazékba raktam, a cukorral meghintettem, alaposan elkevertem, 
és beleraktam (belenyomkodtam) a tiszta  -nem vizes-  levendulát (szárastól, levelestõl)
majd reggelig a gézzel letakart fazekat hûvösre tettem.
Reggelig némi levet eresztett. 
Odaraktam fõni. Amikor felforrt  a levendula ágakat kivettem, majd a barackot hagytam
-többszöri kevergetés mellett-  hogy kellõ állagúra sûrûsödjön.
A kifogástalan tisztaságú üvegekbe töltöttem, a kifõzött új kupakokkal lezártam, 
majd a száraz dunsztba raktam, hogy ott hûljön ki. 
Min. 24 órát szoktam a melegben tartani.
Az elõzõ évek sárgabarack befõzésérõl több feljegyzésben emlékeztem meg, 
a tartalomjegyzék kamrapolc, befõzések címszava alatt találhatók a linkek:
Az idén eltett Sárgabarackdzsem és lekvár bejegyzése itt található:




Megjegyzés

Barack és barack között óriási különbség van...nem csak kinézetre.
Most fõleg a beltartalmi értékeire gondolok.
Van ami lédús, van ami szárazabb. Van zamatos, és kevésbé ízes. 
Van aminek a héja kemény  -sajnos zavaró lehet a lekvárban-  van aminek szétmegy a héja.
Van édes és van savanyú, sõt még keserû is.
Amennyiben a saját gyümölcsünket fõzzük be, akkor ismerjük,
 nagyon nagy meglepetéseket nem fog okozni.
Ha vásároljuk, akkor legyünk nagyon résen. A megérzésünkben bízzunk és az ízlelésünkben. 
Kérjünk kóstolót, bármilyen szép is a gyümölcs.

Magam, a saját harmonikus kertmûvelésû kertemben termett kezeletlen barackból és levendulából készítem.
Ismerem a gyümölcsöt: nagyon zamatos, illatos, lédús  -de nem "vizes"- édes, 
szétmegy a vékony héja már a turmixolás során.




Ezért ne kövesd az én receptem, ez az én receptem :)
csak azt jelenti, én "most így csináltam" most ezt kívánta meg a gyümölcs.

Amennyiben jót akarsz, akkor elõbb ismerkedj meg a saját barackoddal.
Vedd a kezedbe.
Csukd be a szemed:  tartsd a tenyeredben.
Hangolódj rá, érezd át az "üzenetét".
Szagold meg.
Kóstold meg.
Válj eggyé a barackoddal.
Figyelj az intuíciódra.
Mi az elsõ érzésed, mi az elsõ gondolatod?
Nos ez szerint cselekedj.

Döntsd el, hogy dzsemet vagy lekvárt szeretnél?
- Ha kell, tegyél hozzá cukrot vagy más édesítõt.
- Ha igényli, tegyél hozzá citromlét.
- Ha igényli, tegyél hozzá fûszert.

Így lesz a Tiéd, a Te recepted, a Te baracklekvárod <3










Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s