Levendulás sárgabarack jégkrém

2014-07-23

sponsored links


35 fok, sárgabaracklekvár-fõzés... nincs ennél kellemesebb nyár közepén, ugye? 
Na persze...
Ilyenkor egyetlen dolog vigasztalja az embert: milyen jó lesz télidõben a csörögéhez és a karácsonyi kalácshoz falatozni a baracklekvárt...
No, most nem errõl lesz szó, hanem ennek a munkafolyamatnak egy kellemes "melléktermékérõl". Ugyanis a láda barack kiválogatása után kimaradt egy kevés gyümölcs, amit imádott barackos pitémnek terveztem elkészíteni. Valóban 35 fok lévén tényleg fõttem eleget a konyhában, nem kívánkozott tovább fûteni a konyhát, úgyhogy a pitézésnek lõttek... de hogy ne maradjunk édes finomság nélkül, lett helyette egy nagyon gyorsan elkészíthetõ jégkrém, a gyerekek nagy örömére! Hogy ne kelljen a fagyialapot fõzni, mascarponéval és joghurttal készítettem fõzött krém helyett. Levendularajongóként megturbóztam az ízeket egy kevés levendulasziruppal, szépen kerekké vált így a történet.
Az i-re a pontot pedig a következõ mondat tette fel: "Anya, soha többet ne vegyünk a boltban jégkrémet!"


Levendulás sárgabarack jégkrém

Hozzávalók:

  • 500 g sárgabarack
  • 100 g nádcukor
  • 100 ml víz
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kk levendulavirág
  • 250 g mascarpone
  • 175 g natúr joghurt


bevonáshoz:


  • 200 g jó minõségû, magas kakaótartalmú tejcsokoládé
  • 50 g porított kakaóvaj

(ha a csokoládénk elég viszkózus, nem sûrû, a kakaóvajjal történõ "vékonyítás" elhagyható. Funkciója csupán az, hogy minél vékonyabb csokiburok jöjjön létre a jégkrém körül. A módszerrõl Praliné Zsuzsi oldalán bõvebb leírást található, rengeteg finom jégkrémrecepttel együtt! )



Elõször a levendulaszirupot készítjük el: a cukrot a vízzel és a citromlével felforraljuk, kis lángon szirupossá fõzzük, hozzászórjuk a levendulavirágot. Kicsit állni hagyjuk, majd leszûrjük.
A barackokat kimagozzuk, meghámozzuk (forró vízbe dobjuk, majd hideg vízbe szedjük, így elvileg kicsusszannak a héjukból). Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a levendulaszirupot, összemixeljük. Fokozatosan elõbb a mascarponéval, majd a joghurttal simára keverjük. Ezzel elkészült a fagyialapunk.
Szilikon jégkrémformákba adagoljuk a masszát, kifagyasztjuk. (Nálunk 8 db jégkrémforma van, durván a fagyialap fele maradt meg, amit fagyasztóban kifagyasztottam, úgy, hogy óránként villával jól átkevertem az alapot. Most nem mesélem azt a sztorit, hogy 4 hete égre-földre a fagylaltgépem keverõlapátját keresem az egész lakásban... pffff)

Amikor megfagyott a jégkrém, elkészítjük a mártócsokit:
A csokoládét mikroban vagy gõz fölött megolvasztjuk. Vigyázzunk, ne menjen 45-50 fok fölé a csokoládé hõmérséklete. Belekeverjük a kakaóvajat, jól elkeverjük, amíg teljesen megolvad.
Ebbe a csokiba mártjuk a jégrémeket.


Jó étvágyat!
Kiváló minõségû csokoládépasztilla és kakaóvaj kis kiszerelésben beszerezhetõ Debrecenben a PM Choco Kézmûves Csokoládéboltban!

Folytats a blogon ... juliasutfoz.blogspot.com/2014/07/leve...

sponsored links

Keres?s