Leveles tortácskák ribizlis-vaníliakrémmel.

2014-06-29

sponsored links




A napokban a kedves szomszédasszonyomtól Jutkától, kaptam egy tál finom, érett ribizlit. Mivel éppen nagy munkában vagyunk (lakás festés, felújítás) így nem sok idõm van mostanság sütögetni, ezért valami egyszerû receptet kerestem, melyhez felhasználhatom a ribizlit. Átlapoztam a "A leveles tészta könyve"-t és rátaláltam a keresett receptre. Igaz kicsit a saját ízlésemre formáltam a krémet, és mondhatom nagyon finomra sikerült. A habos-ribizlis-krém már magában elkanalazgatva is nagyon finom, de azért a ropogósra sült leveles tésztával az igazi. Az elõnyújtott leveles tésztából korongokat szaggattam ki, majd sütöttem meg a kis tortácskákat. Végül rákanalaztam az elõzõleg elkészült ribizlis krémet, és már tálalhattam is. Ribizli helyett ízlés szerint másfajta gyümölccsel is elkészíthetjük. Egy biztos a siker nem marad el, mert olyan finom a vaníliás krém, és a kissé savanykás ribizli együtt.







  Hozzávalók:

1 cs leveles tészta



Az elõnyújtott leveles tésztából szúrjunk ki kb. 8 cm-es köröket, majd helyezzük rá egy sütõpapírral kibélelt tepsire. Ezután villával több helyen szurkáljuk meg a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel a közepe. (ha nem elõnyújtott a leveles tésztánk, akkor nyújtsuk ki jó vékonyra)

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd 10-15 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 180 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütõbõl kivéve helyezzük rácsra, majd hûtsük ki egészen. (ha sütés közben mégis felpúposodna a közepén a tészta, akkor az ujjunkkal kicsit nyomkodjuk le)







  Hozzávalók a krémhez:


1 cs vaníliás pudingpor (fõzõs)
1 cs vaníliás cukor
4 ek kristálycukor
3 dl tej
2 ek rumaroma (el is hagyható)
5 g porzselatin
2 dl habtejszín (v. Hulala) 
 20 dkg ribizli



A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a rumaromát. Ezután keverjük hozzá a maradék tejet is.

Kb. fél deci tejet melegítsünk meg, majd adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük még feloldódik. Ezután keverjük hozzá a  pudingos-tejhez.

A keveréket tegyük fel a tûzre, majd állandó keverés mellett fõzzük pár perc alatt sûrûre. Ezután vegyük le a tûzrõl és hûtsük ki teljesen.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá, majd apránként, robotgéppel keverjük hozzá a teljesen kihûlt pudinghoz.

A ribizliszemeket mossuk meg. és csepegtessük alaposan le. Ezután néhány szemet villával nyomkodjunk össze, majd az egész szemekkel együtt adjuk a krémhez, és óvatosan keverjük össze.







 Tálalás elõtt a teljesen kihûlt tésztakorongokra kanalazzuk rá a ribizlis vaníliakrémet, és ízlés szerint díszítsük pár szem ribizlivel, és mandulaforgáccsal, majd így kínáljuk.




Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/06/l...

sponsored links

Keres?s