Lencse karamellizált hagymával és füstölt oldalassal

2014-01-03

sponsored links

Mindenkinek üdv 2014-ben. Újra a fedélzeten. Ez a bejegyzés valahogy eltûnt a süllyesztõben, a nagy év végi konyházásban a vázlatok között maradt elmentve. No sebaj, azért így is megosztom Veletek, mert lencsét mi is ettünk, hátha kõ gazdagok leszünk idén. ;)

Ahhoz már túl öreg vagyok, hogy éjszakázzak, a másnaposság már régen többnaposság lenne, úgyhogy inkább kihagyom. Ahhoz viszont túl fiatal vagyok, hogy álmatlanul fetrengjek az ágyban. Na éjjel pont ez történt. A lánygyerek megébredt éjfélkor. Fel is voltam háborodva, rendesen el vagyunk kényeztetve, ezért rosszul érintett a dolog. ;) Persze Rozi seperc alatt visszaaludt, én meg csak fetrengtem kipöckölt szemekkel. Naná, hogy az sem segített, hogy többször megnéztem, mennyi az idõ? 3 órával és 823 birkával késõbb sikerült elaludnom. Reggel azon gondolkoztam, ma be sem teszem a lábamat a konyhába, inkább rendelünk valamit. ;) De pofára estem, mert egy erdõ közepén vagyunk, közel s távol semmi, nemhogy rendelhetõ kaja. Aztán bevillant, hogy a Foodpanda oldalán láttam valamelyik nap egy lencsefõzelék fotóját. Tátátátáááám, hiszen az még maradt, kaja megoldva. ;)

Ha most Pesten lettünk volna, alaposan szétnézek az oldalon, egy helyen megvan szinte minden. Aztán lehet, hogy befigyelt volna mondjuk egy rendelt pizza. Mert néha igenis bocsánatos bûn az ételrendelés (is). ;)

lencsefozelek fustolt oldalassal (3)



Hozzávalók:

50 dkg lencse

1 kg füstölt oldalas

1 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

4 ? 5 db babérlevél az áztatáshoz + 3 levél a lencse fõzéséhez

3 babérlevél + 5 szem bors + 2 gerezd fokhagyma + fél fej vöröshagyma az oldalas fõzéséhez

só, bors

2 ek. nádcukor

2 ? 3 ek. tejföl

1 ? 2 ek. mustár

A lencsét átmostam, majd a feldarabolt oldalassal, a félbevágott vöröshagymával, a fokhagymával és a babérlevéllel éjszakára beáztattam.

Másnap a lencsét leszûrtem. Az oldalast feltettem fõni a vöröshagyma egyik felével, a fokhagymával, egész borssal, babérlevéllel. Bõ 1 óra alatt puhára fõtt.

A vöröshagyma másik felét vékonyan felkarikáztam. A fokhagymákat egészben hagytam. Egy fazékban karamellizálni kezdtem a cukrot, majd amikor már felolvadt és világos aranybarna színe lett, rádobtam a hagymát és megfonnyasztottam rajta. Kicsit sóztam. Amikor a hagyma aranybarna lett, rátettem a lencsét, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a fokhagymát és a friss babérleveleket is. Felöntöttem annyi vízzel,  hogy 1 ujjnyira ellepje. Fedõ alatt fõzni kezdtem. Mivel egész éjszaka ázott a lencse, hamar megpuhult. A tejfölt elkevertem a mustárral, majd a lencse levébõl is adtam hozzá 1 merõkanálnyit. Ezután a lencséhez kevertem a tejfölös mustáros ?habarást?. Hagytam egyet rottyanni, majd kóstolás után még kicsit sóztam és borsoztam. Elég sûrû lett, ezért nem habartam be liszttel.

Amikor az oldalas is megfõtt, kivettem a fõzõlevélbõl és átraktam a lencsefõzelékbe. A fõzõlevet megtartottam a korhelyleveshez. Isteni füstölt íze lett tõle.

lencsefozelek fustolt oldalassal (2)


Innen is szemezgethetsz




sargaborsofozelek római komennyel1
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával


borsikafuves bfozelek (1024x683)
Szezonzáró zöldborsófõzelék borsikafûvel (önmagával sûrítve)


csirke csomagok (4)
Citromos csirkecsomagok édesburgonyával


pores keksajtos leveles lepenyek (853x1280)
Póréhagymás krémsajtos lepénykék




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/03/len...

sponsored links

Keres?s