Lekváros linzer

2014-01-28

sponsored links

Lekváros linzer
Nálam a linzer téli süteménynek számít. Így aztán mikor elfogyott a karácsonyra sütött mézes aprósütemény, most a hagyományos linzervirágokkal töltöttem fel a kekszes dobozokat.
A  klasszikus linzer recepttel dolgoztam, a 3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész cukor arányokkal.
Nálam ez:
60 deka liszt
40 deka vaj
20 deka porukor
1 narancs lereszelt héja
csipet só
2 tojás sárgája
1 zacskó sütõpor
3 evõkanál tejszín

baracklekvár megkenni

A lisztbe almareszelõn belereszeltem a hideg vajat, majd elmorzsoltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, sütõport, narancshéjat és jól összekevertem. Ezután került bele a tojások sárgája meg a tejszín, és ezekkel gyorsan összeállítottam a tésztát. Fél órára hûtõszekrénybe tettem. Utána a fele tésztamennyiséget levágtam, a többit visszatettem a hûtõbe, hogy ne lágyuljon el a tészta a meleg konyhában.. A levágott tésztadarabot lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra kinyújtottam, és 7 centi átmérõjû kiszúróval köröket szaggattam, ügyelve rá, hogy páros számú körlapom legyen, és kettõt-kettõt lekvárral össze tudjak ragasztani.  A körlapok  felét még középen is kisebb szaggatóval kiszúrtam különbözõ mintázatúra.
A "nagykönyv" szerint 180 fokon 8-10 perc a sütési ideje.
No de az én sütõmben 220 fokon az elsõ tepsivel 25 percig sütöttem alsó-felsõ lángon, a többit csak 20 percig.  Egymástól kissé távolabb helyeztem el õket sütõpapíros tepsin, így összesen  4 nagy tepsivel lett, az ötödik pedig a közepekbõl kiszúrt apró linzerkék.
Az utolsó tepsivel kicsit tovább maradt benn a kelleténél (épp jött a postás), így azok kicsit kvarcoltak. De megoldottam, hogy ne keményedjen meg, gyorsan kevertem be citromlét kis porcukorral és két soron is átkentem a kicsit pirosabb linzereket vele.Nem is lettek kemények még egy hét után se.
Kicsit pirosabbra sültek
Miután teljesen kihûltek a sütemények, a teli linzerkarikát megkentem finom házi baracklekvárral, majd ráragasztottam  egy lyukas közepût. Közel negyven darab összeragasztott sütim lett, tehát ez az adag jó kiadós is.
Mire ezt a bejegyzést írom, ezek a szépséges-finomságos sütikék már elfogytak. Nagyon finomak voltak, frissen is puhák, másnapra pedig  omlósak, és minden nappal finomodtak. Merthogy minden nap elõ lett véve a fémdoboz (abban  tároltam, hogy tovább puha maradjon).
De van még néhány darab az apróból, ami a közepekbõl lett kivágva.
A középrõl kivágott apró sütik
Indulok is feltenni a vizet egy zöld teának, ma uzsonnára ezt az apró linzert eszem hozzá. :)


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/01/lekva...

sponsored links

Keres?s