Legyen mákunk Húsvétkor is!

2014-04-19

sponsored links

A most következõ fogás nem tipikus húsvéti finomság. Ez is még a szakácstanfolyamról maradt rám, ott volt vizsgatétel. A hivatalos neve nem is tortácska, hanem puding, de Magyarországon errõl nekünk egészen más étel jut eszünkbe, mint az angoloknál.

Szóval a sok nyúl meg bárány helyett én most ezzel szeretnék örömteli perceket szerezni nektek. Boldog Ünnepeket!

Mákos tortácskák epervelõvel

DSC_0019s

Hozzávalók 4 fõre:

A máktortákhoz:

10 dkg darált mák

10 dkg cukor + a formákhoz

3 tojás

5 dkg olvasztott vaj + a formákhoz

5 dkg liszt

1 kk sütõpor

1 citrom héja

A szószhoz:

35 dkg eper

2 dl vörösbor

1 dl balzsamecet

3 ek cukor

1 citrom héja

1 mk fahéj

Mentalevelek a díszítéshez



A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a mákkal, majd hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott vajat és a sütõport is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét.

4 db szufléformát kivajazunk, kicukrozunk. Elosztjuk bennük a masszát, majd egy tepsibe ültetjük õket, az 1/3-ukig felöntjük vízzel. 180 fokos sütõben kb. 1 órát (légkeverésesben 160 fok, 45 perc) sütjük. Akkor jó, ha a teteje megbarnul és megemelkedik. Mikor kész, leöntjük alóluk a vizet és óvatosan tányérra borítjuk a kis tortákat.

Míg sül, elkészítjük a mártást: 4 szép epret félreteszünk. A cukrot egy serpenyõben karamellizáljuk, rádobjuk a maradék, kockákra vágott epret, felöntjük a borral és a balzsamecettel. Belereszeljük a citromhéjat, hozzászórjuk a fahéjat, majd még 5 percig forraljuk. Közben a fakanállal nyomogassuk össze az eperdarabokat. Végül egy szûrõn átpasszírozzuk a szósz.

Tálaláskor 2-3 ek szószt szedünk a tányér közepére, ráültetünk egy tortácskát. A félretett eprekkel ill. mentalevelekkel díszítjük.

DSC_0013s


Hasonló bejegyzések:





Három nemzet konyhája


O
Jamie Oliver ? az elsõ kedvenc



Stahl ? ismét? :)


DSC_5358s
Húsvétra




Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s