Lecsó télire - 100% zöldség :)
sponsored links
Végre elkezdett nagyobb ütemben érni a paradicsom. :) Igaz, még csak az apróbb szemûek, de úgy örülünk neki, hogy a sok esõ ellenére mégis egész szép a termés. Remélem, hogy most már kevésbé lesz trópusi az idõjárás és a friss hajtások szépen meg tudnak majd erõsödni és egész a fagyokig szedhetjük majd a Nap-érlelte piros bogyókat. :) Az elsõ zsákmányból -némi ajándék paradicsommal és paprikával kiegészítve- lecsót készítettem.
Hozzávalók 3 l lecsóhoz:
2,5 kg paradicsom tisztítva*
1,5 kg paprika tisztítva**
- A megtisztított paradicsomot kockákra vágjuk és egy nagy lábosban felfõzzük.
- Ha már szépen összeesett és levet eresztett, hozzáadjuk az 1 cm-es csíkokra vágott paprikát, majd addig fõzzük együtt -néha óvatosan átkeverve-, míg a paprika megpuhul.
- A kész lecsót tiszta, száraz üvegekbe szedjük, ép, sérülésmentes tetõvel lezárjuk, majd 5-10 percre fejre állítjuk az üvegeket.
- Száraz dunsztba tesszük õket és hagyjuk, hogy teljesen kihûljenek. (Ez nekem 2 nap volt.) Ezután mehetnek a kamrapolcra.
A kész lecsó mennyisége tájékoztató jellegû, mivel azt a paradicsom fajtája és a fõzés idõtartama nagyban befolyásolja.
*A paradicsomot meleg vízben alaposan megmossuk, a tetejét kereszt alakban bevágjuk, majd néhány percre forrásban lévõ vízbe tesszük. Kiszedjük, kicsit hûlni hagyjuk, majd a héját lehúzzuk. Daraboláskor a kocsánynál lévõ zöld részt kivágjuk.
**A paprikát meleg vízben alaposan megmossuk, majd félbe vágjuk és a kocsányt a magokkal és erekkel együtt kivágjuk.