Le Tour de Serpenyõ 2014: Tallard - Nîmes, Les tomates ? la provençale, provánszi sült paradicsom

2014-07-20

sponsored links

Ma búcsút veszünk az Alpoktól, és egy kis provánszi intermezzo után Langadocba érkezik a mezõny. Komoly emelkedõ ma nincs, sõt az útvonal jelentõs részén inkább enyhe lejtmenet lesz a provánszi dombok között. Ennek apropóján saját témámban is ezen a tájon maradok. Mivel az olívaolaj és a zöldségek a nagyon fontosak a helyi gasztronómiában, ezért a mai recept egy zöldéges étel lesz, mégpedig egy nagy klasszikus, a provánszi sült paradicsom. Elkészítése valószínûleg kevesebb ideig tart, mint amennyi idõ alatt a poszt elkészült, azonban az alapanyagok minõsége nagyon fontos: lehetõleg válasszunk ízletes, tõérett paradicsomot, és kerüljük  az ipari rendszerû takarmánynövényeket (és olívaolajakat). És mielõtt még a lényegre térek, egy vallomással is tartozom (késõbb úgyis mindent letagadok), ... szóval ... én ehhez még ... sütöttem egy szép nagy szelet csirkemellet (pillangóvágással kiterít, só, bors, és kb. 2x2.5 perc serpenyõben, vajjal turbózva), és úgyis igen jó volt.

Provánszi sült paradicsom

Hozzávalók (2 adag)
- 3-4 nagyobb paradicsom (én most kisebb méretû ökörszívet szereztem hozzá)
- kb. 80-100 g kenyérmorzsa
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- nagy csokor petrezselyemzöld
- só, bors, olívaolaj

Les tomates ? la provençale

1. A paradicsomokat félbevágom. A magokat kipiszkálom, majd forró serpenyõben kevés olívaolajon megpirítom a vágási ferit felületét.

2. A fokhagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágom. Kenyérmorzsa helyett elõzetesen két szelet kovászos kenyeret megszikkasztottam, majd amíg a sütõ felmelegedett, beraktam és kissé megpirítottam, majd lereszeltem, majd hozzáadtam a fokhagymát és a petrezselyemzöldet, egy csipet sót (de tényleg ne többet!), borsoztam, és bõségesen meglocsoltam olívaolajjal és összekevertem.

3. A paradicsomok sózása után a morzsás keveréket a paradicsomok tetejére halmoztam, a paradicsomokat óvatosan kiolajozott kerámiatálba tettem, és forró sütõben kb. 20 perc alatt megsütöttem.

Holnap szünnap, kedden Mamma teker.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... lorien.blog.hu/2014/07/20/le_tour_de_...

sponsored links

Keres?s