Lazacpisztráng spárgával és kapros-joghurtos újburgonyával

2014-06-23

sponsored links


Nemrég megint újdonság került a konyhánkra: a lazacpisztráng. Idehaza még nem olyan elterjedt, mint tõlünk nyugatabbra, mi is Ausztriában szereztük be. Mélyhûtött változatokkal már lehet találkozni, de persze a friss az igazi!

A lazachoz a lazacpisztráng, Salmo (Trutta) trutta L., hasonlít legjobban, de laposabb testû, s az orra tompább. Farokúszója kevésbé beöblösödõ, mint a lazacé, az idõsebb példányoké pedig egyenesen lemetszett. A hát színe kékesszürke, oldala és hasa ezüstfehér, vagy sárgás. Különbözõ nagyságú szabálytalan fekete foltok borítják, ezek azonban az ezüstlazacról teljesen hiányoznak. A fiatalokat a fekete keresztsávokon kívül sárga, sõt gyakran piros pettyek is díszítik, s az ilyen példányokat alig lehet megkülönböztetni a sebespisztrángtól.
Életmódja sok tekintetben megegyezik a lazacéval. Növekedésének fõ idõszaka alatt a tengerben él, ívásra pedig a folyókat keresi fel, Angliában és Skandinávia folyóiban nagy tömegben jelenik meg, hasonlókép a Fehér-tengerbe torkoló folyamokban is. Hossza 50-70 cm, súlya 2-4 kg, de elõfordulnak 15 kg-os példányok is.

Hozzávalók:
2 db lazacpisztráng filé, vaj ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2014/06/laza...

sponsored links

Keres?s