Lapozós, tekercses kalács

2014-01-04

sponsored links

Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek csodásan mutatnak a terített asztalnál, ezáltal szinte magukat kínálják :) A kelt tészták igen sokrétûek, így bátran nekiláthattok kísérletezni Ti is! :)
Hozzávalók:
A tésztához
2,5 dl tej ,
2,5 dkg élesztõ,
50 dkg liszt,
 5 dkg porcukor,
2 db tojássárgája,
7,5 dkg Rama,
csipet só,
A töltelék lehet:
fahéj-porcukor
kakaópor-porcukor
mák-porcukor
dió-porcukor keveréke vagy mindez lekvárral megbolondítva zserbós változatban
esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,
kenéshez:
olaj
tej
Elkészítés:
Kevés langyos tejben az élesztõt felfuttatjuk.
 A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,
 a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük. 
Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk, bármilyen méretben készülhet.
Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.
A végeket egyenesre vágjuk, majd pár centire a széleitõl a közepét bevágjuk, úgy hogy az alsó 1-2 réteget már ne vágjuk át.
Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.
Aztán elõmelegített sütõben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hõmérsékleten.
Tipp:
A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.
Pl. diósba, mákosba, citrom, a kakaósba narancs héjat :)




Folytats a blogon ... szanikonyhaja.blogspot.com/2014/01/la...

sponsored links

Keres?s